România se modernizează. Străzi europene la Curtea de Argeș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii orașului utilizează din plin fondurile alocate prin Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor - poli urbani de creștere".

Pornind de la o necesitate stringentă pe plan local, dar și regional, respectiv fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor de transport municipal, specialiștii de la Curtea de Argeș au întocmit un proiect prin care vor reabilita drumurile orașului folosind fonduri europene.

În întâmpinarea acestui tip de necesități, Programul Operațional Regional are mai multe variante de finanțare, dar la Curtea de Argeș - un oraș aflat la confluența unor drumuri de interes județean și chiar național - s-a potrivit cel mai bine Axa prioritară 1, prin sub-domeniul „Centre urbane".

Concret, străzile importante pentru tranzitul rutier al municipiului (dintre care le amintim pe cele din cartierele Marina Poștei, Noapteș sau Valea Sasului- Groape) vor fi modernizate la standarde europene, valoarea totală a acestui proiect fiind de 47,6 milioane de lei.

Interesant este că mai mult de 85% din acești bani, adică 37,1 milioane de lei, provin din finanțarea nerambursabilă alocată de MinisterulDezvoltării Regionale și Turismului - Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional. Cofinanțarea beneficiarului - municipalitatea Curtea de Argeș - a fost de numai 759.103 lei.

image
image

MAI MULTĂ SIGURANŢĂ

România se modernizează

Principalul beneficiu rezultat în urma implementării proiectului este creșterea gradului de siguranță a circulației, atât pentru cei peste 33.500 de locuitori, cât și pentru milioanele de turiști care tranzitează zona.

Efectele pe termen lung ale unui proiect bine gândit

O estimare „la prima vedere" privind implementarea proiectului arată că la Curtea de Argeș timpul consumat cu tranzitul prin oraș va fi redus cu 25%, iar gradul de utilizare de către bicicliști a străzilor modernizate va crește cu 30%. De asemenea, ponderea persoanelor care utilizează transportul în comun va crește de la 20% la 35%, iar gradul de siguranță în circulația din Curtea de Argeș va crește cu 30%.

Aplicarea proiectului va crea, doar în faza de execuție a lucrărilor de modernizare, 123 de locuri de muncă noi, iar șomajul local va scădea cu 30% prin creșterea accesibilității și atractivității zonei de dezvoltare urbană. Fiind mai puține mașini este de așteptat ca gradul de poluare în acest municipiu să scadă cu 30%.

Cine beneficiază de reabilitarea drumurilor

Cei peste 33.500 de locuitori ai orașului, la care se adaugă câteva milioane de persoane care tranzitează regiunea.

Peste 880 de agenți economici din municipiul Curtea de Argeș, prin reducerea costurilor de transport.

Turiștii veniți din toate colțurile țării (și ale lumii) să viziteze mănăstiriledin zonă, Lacul Vidraru, Cetatea Poenari și alte obiective.

Mediul de afaceri, prin sporul de atractivitate pentru investitori, ca premisă a dezvoltării durabile și îmbunătățirii condițiilor de mediu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite