ştergeri de datorii de 30 milioane de euro pentru institutele de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

41 de institute de cercetare vor beneficia de ştergeri de datorii la buget în valoare de 30 milioane euro, în urma a două scheme de ajutor de stat aprobate la sfârşitul anului trecut de

41 de institute de cercetare vor beneficia de ştergeri de datorii la buget în valoare de 30 milioane euro, în urma a două scheme de ajutor de stat aprobate la sfârşitul anului trecut de Consiliul Concurenţei.
Una priveşte 40 de institute de cercetare, pentru datorii cumulate la 31 decembrie 2003 de 1.000 miliarde lei vechi (27 milioane euro), cealaltă fiind o schemă individuală de ajutor de stat pentru instituţia cu datoriile cele mai mari, Comoti (cercetări motoare şi turbine), pentru 115 miliarde lei vechi (3,1 milioane euro la cursul actual). Potrivit lui Anton Anton, secretar de stat pentru cercetare în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, schema de ajutor de stat prevede restructurarea institutelor aflate în dificultate, pe baza unui plan de reorganizare aprobat de minister, una din consecinţe fiind ştergerea datoriilor. Institutele trebuie să investească jumătate din fonduriFiecare institut de cercetare anunţă în acest plan măsurile de reorganizare şi se angajează să facă investiţii, de exemplu, de 20 miliarde lei, din care investeşte efectiv numai 10 miliarde, iar celelalte 10 miliarde, reprezentând ajutorul de stat, reprezintă ştergerea datoriilor. Schema de ajutor de stat, pentru întocmirea corectă au participat şi oficiali de la Bruxelles, concretizează o lege dată în 2004 (230/2004) pentru ştergerea de datorii a entităţilor de cercetare cu capital majoritar de stat. Cei doi ani întârziere au introdus probleme noi, pentru că între timp 4 institute s-au privatizat. În plus, în aprilie 2005, guvernul dă o ordonanţă care elimină toate facilităţile fiscale, abrogând inclusiv Legea 230. Ulterior apare o nouă lege, 244/2005, cu un articol prin care unităţile de cercetare-dezvoltare sunt scutite de datorii, dar noul act nu mai face nici o precizare referitoare la structura acţionariatului. Dumitru Enăchioiu, consilier la Autoritatea pentru cercetare, spune că în stabilirea institutelor beneficiare decizia Consiliului Concurenţei face referire la o lege abrogată (230/2004), introducând astfel o discriminare între entităţile de cercetare private şi cele publice. Investiţiile care trebuie făcute se referă atât la infrastructura de cercetare (electronice, staţii grafice, softuri complicate), cât şi la investiţiile necorporale (brevete, know-how).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite