Badea-Cristoiu, o specie în presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine-l cunoaşte pe Cristoiu ştie principiul care i-a călăuzit o carieră gazetărească plină cu succese, dar şi cu înduioşătoare momente de ridicol. Să fii împotriva valului!

La prima vedere, războiul Ion Cristoiu-Mircea Badea ar putea părea mai mult decât o banală gâlceavă între două personaje specializate în ocăreli, invective şi jigniri. Cristoiu ar putea căpăta aura unui „insider“ care dezvăluie sistemul de comenzi editoriale din interiorul grupului Voiculescu. Îl urmează Badea: „Eu măcar nu primesc ordine să pup în cur“. Tot Badea e cel care cere dovezi şi îl provoacă pe Cristoiu să facă - dezvăluirile promise. Mai au un pic şi-şi fac reclamaţii la CRP, pe codul deontologic.

Evident, nu aşa-zisele dezvăluiri sunt miezul scandalului. E hazliu să-l vezi pe Cristoiu acuzat de atacuri abjecte de către oameni cu care a făcut, ani de-a rândul, echipă la împroşcat mizerii.
 
Antena 3 a inventat o specie de televiziune care combină pamfletul, manifestul isteroid şi tehnica youtube. Trendul a fost dat de „one man show“-ul lui Mircea Badea, un succes incontestabil. Perfecţionarea reţetei s-a făcut apoi la „Sinteza zilei“, prin adăugarea unor ingrediente rare: delirul audio-video al lui Valentin Stan, harţa de cartier şi grimasa zeflemitoare ale lui Victor Ciutacu, tiradele justiţiare ale lui Mugur Ciuvică. Pentru că tot balamucul avea nevoie totuşi de o aparentă rigoare, supravegherea a fost asigurată de agentul provocator Mihai Gâdea, iar girul seniorial de logica şubredă şi de calomnia năprasnică ale analistului veteran Ion Cristoiu.Cine-l cunoaşte pe Cristoiu ştie principiul care i-a călăuzit o carieră gazetărească plină cu succese, dar şi cu înduioşătoare momente de ridicol. Să fii împotriva valului!

Maestrul a plecat la un moment dat de la „Sinteza zilei“, crezând, ca şi la alte retrageri spectaculoase, că totul se va nărui în urma-i. N-a fost deloc aşa! Continuarea succesului a activat orgoliul juniorilor şi, concomitent, frustrarea lui Cristoiu.

Purtaţi pe valurile de audienţă, pseudo-gazetarii Antenei 3 au uitat că deformează poziţionarea staţiei. Că aruncă în aer tot capitalul de credibilitate pe care se sprijină orice post de ştiri. Oamenii nu se mai uită de mult la emisiunile lor din prime-time ca să se informeze. Le consumă ca divertisment. Cel mai rău e că nici competiţia nu a rezistat presiunii. Forţat de cifre, managementul Realităţii TV a clonat în câteva exemplare jurnalistul de mahala. În asta constă adevărata relevanţă a scandalului Badea-Cristoiu. Cei doi se numără printre fondatorii unui gen de gazetărie tv care riscă să dicteze drumul celor mai audiate instituţii de informare. Ca în orice tip de mistificare, autorii riscă să cadă victime ale propriilor trucuri. Antena 3 a descoperit reţeta succesului cu realizatori care intră pe post după ce i-au lăsat nervii. Acum, au ajuns să răcnească unii la alţii şi să se ultragieze între ei. Iar grupul transmite în continuare.Dacă iese audienţă!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite