"A sosit timpul nostru"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste numai patru săptămâni, NATO va da startul unui nou proces de extindere. Cu prilejul summitului de la Bucureşti, uşile Alianţei s-ar putea deschide pentru trei ţări din Balcani - Albania,

Peste numai patru săptămâni, NATO va da startul unui nou proces de extindere. Cu prilejul summitului de la Bucureşti, uşile Alianţei s-ar putea deschide pentru trei ţări din Balcani - Albania, Croaţia şi Macedonia. Într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", Fatmir Mediu, ministrul apărării de la Tirana, a explicat de ce ţara trebuie să se alăture Alianţei.


Adevărul: Este Albania pregătită pentru aderarea la NATO din punct de vedere militar?


Fatmir Mediu: În primul rând, ne bucurăm că una dintre cele mai importante ţări din Balcani găzduieşte summitul NATO şi discută despre extinderea Alianţei cu alte trei ţări din regiune. Se poate spune, într-un fel, că acesta va fi un summit al Balcanilor. Cred că a sosit timpul nostru.

Toate instituţiile de la Tirana au depus eforturi pentru a îndeplini criteriile necesare pentru aderare, economic, politic, dar şi în celelalte sectoare.


Ca ministru al apărării, pot spune că Albania a fost un partener de încredere al Alianţei de multă vreme. Am participat la misiuni de pace în Bosnia, Afganistan, dar şi în alte zone, precum Irak - alături de SUA, iar acum suntem gata să ne alăturăm misiunii UE în Ciad.

Reformele din armată au fost făcute pentru a îndeplini standardele NATO. Şi vorbesc despre reforme în primul rând pentru că, până în 2010, forţele armate ale Albaniei vor fi în totalitate profesioniste. În al doilea rând, avem în vedere modernizarea armatei, care, deşi nu este mare, va fi bine antrenată şi echipată, pentru a îndeplini cerinţele NATO şi a asigura securitatea Balcanilor.


Cred că am îndeplinit aceste standarde, ultimele evaluări au fost pozitive, iar reforma armatei este de departe cea mai apreciată.

- Care ar putea fi contribuţia Albaniei la NATO?


- Cred că sunt mai multe aspecte dacă vorbim de aderarea Albaniei, Croaţiei şi Macedoniei, care va aduce mai multă securitate şi stabilitate în regiunea Balcanilor.


Consider că toleranţa religioasă a Albaniei reprezintă valoare adăugată pentru ţările NATO. Vorbind despre contribuţii, cred că Albania şi celelalte ţări sunt atât consumatori, cât şi producători de securitate. Am creat o relaţie minunată atât în interiorul regiunii, cât şi în afara ei şi, făcând parte din Europa de mult timp, prin istorie, ne putem apropia de NATO şi de UE.


Intrarea Albaniei şi a celorlalte ţări în NATO va reprezenta o contribuţie pozitivă.


- Aderarea la Alianţă va însemna şi cheltuieli. Îşi poate permite economia Albaniei acest sacrificiu acum?


- Bugetul Ministerului Apărării este acum de 2,01% din PIB, iar acest lucru arată angajamentul guvernului albanez pentru a îndeplini cerinţele NATO din punct de vedere militar. Sunt angajamente pentru a continua acest lucru până în 2020, ceea ce oferă Ministerului Apărării o poziţie bună pentru a cheltui banii cum trebuie. Albania investeşte economic acum, dar vom primi mai mult din investiţiile străine care vor veni după aderare.

- Sunt voci care susţin că Albania va primi invitaţia de aderare la NATO în urma independenţei Kosovo. Cum comentaţi aceste afirmaţii?


- Cred că are legătură, într-o oarecare măsură, pentru că este vorba despre securitatea regiunii. Kosovo este o problemă foarte importantă, iar Albania a jucat un rol extrem de constructiv. Ştiu că în România sunt opinii diferite, dar cred că independenţa Kosovo a fost o decizie bună. Nu numai pentru kosovari, şi mă refer atât la albanezii, cât şi la sârbii din zonă, pentru că eu cred într-un Kosovo care aparţine tuturor.

A fost un pas bun pentru Balcani, care ajută, de asemenea, Serbia să se apropie de UE şi NATO. Un Kosovo stabil înseamnă Balcani stabili. Nu ajută numai Albania să obţină statutul de membru al Alianţei, ci toată regiunea să meargă mai departe, spre NATO şi UE. Albania consideră Kosovo o ţară vecină, am recunoscut independenţa, şi pe aceste baze vom lucra şi în viitor.

>> Albania investeşte economic acum, dar vom primi mai mult din investiţiile străine care vor veni după aderare

Probleme înainte de aderare

Pentru a trece fără emoţii examenul NATO, autorităţile de la Tirana s-au străduit să pună în aplicare reformele cerute de la Bruxelles.

La începutul anului, Parlamentul a adoptat o hotărâre propusă de opoziţie, pentru cooperarea necondiţionată între partide în problema reformei judiciare şi a celei electorale. De asemenea, guvernul a alocat 20% din bugetul acestui an pentru construirea de drumuri naţionale şi locale. În ciuda acestor planuri ambiţioase, administraţia albaneză se confruntă cu o serie de dificultăţi în absorbţia şi gestionarea proiectelor şi a fondurilor.

Un alt motiv invocat adesea pentru o eventuală amânare a aderării Albaniei îl reprezintă amploarea crimei organizate din această ţară, nivelul corupţiei şi reforma insuficientă a economiei. În 1997, Albania a fost la un pas de războiul civil, sute de mii de persoane ieşind pe străzi după ce şi-au pierdut banii în urma prăbuşirii unui sistem financiar piramidal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite