Programul "Rabla" începe în 15 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor, pentru a face posibilă demararea, în 15 zile, a primei etape a Programului de întinerirea a parcului auto, cunoscut sub denumirea de „Rabla“, a anunţat premierul Emil Boc.

„În anul 2010, suma alocată pentru derularea Programului de înnoire a Parcului auto naţional este de 228 milioane de lei“, a declarat, pentru „Adevărul“, Vlad Marcoci, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu. Prima de casare pe care o vor primi românii care vor participa la programul „Rabla“ rămâne în 2010 la valoarea de 3.800 de lei, la fel ca şi anul trecut.

Potrivit Executivului, programul va fi extins şi la persoanele juridice şi pentru tractoare. Nu se ştie, însă, data exactă. Laszlo Borbely, ministrul mediului, a declarat programul va demara "cel mai probabil la 20 martie".

Pentru utilajele agricole şi tractoare, prima de casare va fi de cel mult 17.000  de lei, dar prima nu va trebui să depăşească 50% din preţul de achiziţie al tractorului nou sau al maşinii agricole autopropulsate noi, în cazul persoanelor fizice. De asemenea, pentru persoanele juridice, prima de casare nu va trebui să depăşească 40% din preţul de achiziţie fără TVA al utilajului cumpărat, a explicat Marcoci.

Potrivit datelor Administraţiei Fondului de Mediu, în 2009, Programul "Rabla" a fost realizat în proporţie de 65%. Astfel, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, au fost scoase din uz 32.327 de unităţi.

În total, în intervalul 2004 - 2009, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 de maşini vechi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite