Peste 5.000 de societăţi pe acţiuni nu şi-au majorat capitalul încă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din totalul de 12.671 societăţi pe acţiuni (SA) şi în comandită pe acţiuni (SCA) înregistrate ca fiind active, un număr de 5.030 riscă să fie dizolvate judiciar. Nici până astăzi,

Din totalul de 12.671 societăţi pe acţiuni (SA) şi în comandită pe acţiuni (SCA) înregistrate ca fiind active, un număr de 5.030 riscă să fie dizolvate judiciar. Nici până astăzi, acestea nu şi-au majorat capitalul social până la valoarea obligatorie de 25.000 de euro.
Conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) ne-a comunicat ieri aceste date, adăugând că "neîndeplinirea obligaţiei legale de majorare de capital atrage posibilitatea dizolvării judiciare a societăţilor în cauză".
Constatarea neîndeplinirii respectivei obligaţii şi dizolvarea acestor societăţi se dispune de tribunale, la cererea Oficiului Naţional al Registrulul Comerţului, precum şi în condiţiile art. 237 din Legea nr. 31/1990 republicată la cererea oricărei persoane interesate. Reprezentanţii ONRC au precizat însă că societăţile pe acţiuni şi societăţile în comandită pe acţiuni "pot solicita şi după data de 30 octombrie 2006 majorarea capitalului social sau schimbarea formei societăţii, până la data când hotărârea tribunalului de dizolvare a societăţii va rămâne irevocabilă".
Termenul legal pentru efectuarea majorării capitalului social la valoarea de minimum 25.000 euro "nu este un termen de decădere", în opinia reprezentanţilor ONRC, adică dizolvarea acelor societăţi nu va avea loc în mod automat, imediat după expirarea termenului.
Conducerea ONRC ne-a mai comunicat, de asemenea, că la 1 noiembrie 2005 erau 6.981 societăţi (SA şi SNC) cu un capital social mai mic de 25.000 de euro.
În vara lui 2006, mai precis la 1 iunie, erau în evidenţă 6.413 societăţi aflate în această situaţie, iar acum sunt 5.030.
Aceste date arată că operaţiunile de majorare de capital s-au înteţit în ultima perioadă, însă nu suficient de mult încât termenul-limită să fie respectat de toţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite