Cel mai slab dolar din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

exterior reiese că cea mai mare parte din exporturile şi importurile României sunt realizate cu firme partenere din statele membre ale Uniunii Europene. Adică cele mai multe facturi sunt decontate

exterior reiese că cea mai mare parte din exporturile şi importurile României sunt realizate cu firme partenere din statele membre ale Uniunii Europene. Adică cele mai multe facturi sunt decontate în euro. Spre exemplu, ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată faptul că numai 13% din totalul exporturilor sunt realizate cu alte state decât cele din Europa.
Costurile şi încasările, în aceeaşi valută
De fiecare dată când leul se apreciază brusc, exportatorii sunt cei mai afectaţi, pentru că ei efectuează plăţi locale în lei (monedă din ce în ce mai puternică), după care încasările vin în valute, care sunt în scădere. De aceea, reprezentanţii organizaţiilor patronale şi de afaceri recomandă exportatorilor ca plăţile - cel puţin acelea destinate furnizorilor locali - să se facă în aceeaşi valută în care urmează să primească contravaloarea mărfurilor livrate. Pe lângă această soluţie "de urgenţă", se mai recomandă mijloacele specifice pieţei la termen (contractele futures pe cursul de schimb) şi, desigur, optimizarea costurilor. Adrian Izvoranu, director executiv al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), ne-a declarat că "vor avea pierderi multe firme, în special din industria mobilei, textile sau piese auto". Acum, "e clar că avem o tendinţă, scăderile sunt previzibile, dar investitorii trebuie să facă performanţă prin reducerea costurilor, nu pe baza cursului de schimb". În opinia liderului patronal, nu e momentul să intrăm în panică, pentru că "aprecierea leului urmează o curbă lentă, relativ predictibilă".
Dolarul îşi va menţine tendinţa de scădere
Pe de altă parte, aprecierea leului în faţa dolarului vine în avantajul importatorilor. Datele publicate de INS arată faptul că aproximativ 19% din valoarea totală a bunurilor ce intră în ţară provine din alte state decât cele europene. Mai mult, produsele petroliere ocupă primul loc în structura importurilor, cu o pondere de circa 13% din volumul totală. Astfel, pe lângă scăderea pe plan internaţional a preţului petrolului, aprecierea leului comparativ cu dolarul conduce la o ieftinire a importurilor de produse petroliere. Mai mult, ţinând cont de previziunile cotaţiei euro/dolar, este probabil ca, până la sfârşitul acestui an, cursul leu/dolar să se menţină pe o tendinţă de scădere. Motivul ţine şi de faptul că perechea leu/dolar nu este stabilită în piaţa valutară autohtonă, ci în funcţie de cea internaţională. Astfel, în momentul în care Banca Naţională raportează cursul oficial al dolarului, utilizează cotaţia euro/dolar raportată de piaţa internaţională şi foloseşte cursul intern leu/euro pentru a calcula nivelul perechii leu/dolar. Iar cum leul îşi păstrează tendinţa de apreciere în faţa monedei europene, este posibil ca leul să aibă o viteză mai mare de întărire comparativ cu dolarul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite