Mai mult de un sfert din painea romanilor este produsa la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Reducerea TVA, marcarea painii si intensificarea controalelor pot reduce evaziunea fiscala in domeniu * Actul normativ care prevede marcarea painii - blocat la Ministerul Agriculturii

Evaziunea fiscala in industria de morarit si panificatie a atins cote alarmante, sustin producatorii. Potrivit acestora, mai mult de un sfert din painea comercializata este fabricata ilegal. Astfel, daca, potrivit statisticilor oficiale, un roman mananca 78 kg paine pe an, conform reprezentantilor patronatelor in domeniu, consumul real este mult mai mare. "Datele rezultate din declaratiile cetatenilor, din analizele nutritionistilor si din datele operative ale procesatorilor arata un consum de 113 kg/an/persoana. Diferenta este reprezentata de painea produsa la negru", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan. Solutiile pentru reducerea evaziunii fiscale sunt la indemana institutiilor statului, mai spun producatorii, important este sa se actioneze in acest sens. O prima masura solicitata de patronatul painii este reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la paine "pentru ca tentatia sa nu mai fie atat de mare". In tarile europene, TVA-ul pentru produsele alimentare nu depaseste 6 la suta. "Apoi, in sistem ar trebui sa fie mai multa disciplina si pentru asta am elaborat anul trecut un proiect de lege al painii. Acesta a ramas blocat la nivelul Ministerului Agriculturii. Principala reglementare propusa are in vedere marcarea painii pentru a se sti exact de unde provine fiecare paine si a se putea verifica productia fiecarei fabrici", precizeaza Aurel Popescu. Totusi, chiar daca adoptarea actului normativ in discutie intarzie, institutiile de control ar putea rezolva problema painii produse la negru daca si-ar lua rolul in serios, reclama producatorii. Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Politia economica, Garda Financiara sunt organismele care trebuie sa verifice activitatea morilor si a fabricilor de paine. "Trebuie efectuate controale incrucisate pentru a vedea de unde au luat graul, la ce moara s-a macinat, cata faina a rezultat, cata paine s-a fabricat. Cel mai sigur este sa se verifice consumul de energie electrica. Fara curent nu se face nici faina, nici paine. Daca se poate minti in privinta cantitatilor de grau, faina sau paine, nu se poate fura si la energie", puncteaza presedintele Rompan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite