Un sfert din IMM-uri are site propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micile întreprinderi româneşti fac efortul de a se informatiza şi se a se pregăti pentru competiţia în Uniunea Europeană. Un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private

Micile întreprinderi româneşti fac efortul de a se informatiza şi se a se pregăti pentru competiţia în Uniunea Europeană.
Un sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii pe un eşantion reprezentativ de 1.306 societăţi comerciale arată ca 82% din IMM-uri au calculatoare, faţă de acum trei ani când procentul era sub 50%. Procentul se apropie de situaţia din Uniunea Europeană, unde 85% din microfirme, 91% din firmele mici şi 95% din firmele mijlocii sunt dotate cu computere. De asemenea, 62% din microîntreprinderi au conexiune la internet, faţă de 73% în Uniunea Europeană, în timp ce poşta electronică este utilizată de 55% din microîntreprinderile româneşti faţă de 68% în Uniunea Europeană.
8% din IMM-urile româneşti declară că au trecut la comerţul on-line, în timp ce un sfert (24,12%) din firmele româneşti au site propriu. Procentul este diferit după categoria de mărime: au site propriu numai 7% din microfirme, 17% din întreprinderile mici şi 31% din firmele mijlocii. Deşi în creştere, ponderile rămân încă mult în urma celor din Uniunea Europeană, unde o treime din microfirme, peste jumătate din firmele mici şi trei sferturi din firmele mijlocii au site propriu.
În pofida decalajelor, ponderea întreprinderilor care nu au făcut investiţii cu caracter inovaţional rămâne de două ori mai mică decât în cadrul UE: 24% faţă de numai 11% în UE. Eforturile de inovare în companiile româneşti se concentrează în lansarea de noi produse (41%) şi noi tehnologii (28%), în timp ce numai un sfert sunt preocupate de noi abordări manageriale şi de marketing. Procentul este considerat extrem de redus de preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, care consideră că aici este de fapt principalul deficit competiţional al societăţilor comerciale româneşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite