Cum să evite un antreprenor, sportiv sau câştigător la loterie să devină falit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care câştigă în scurt timp mari sume ar putea folosi acei bani ca să le ajungă pentru un trai tihnit toată viaţa, însă mulţi dintre ei ajung în scurt timp faliţi. Jurnaliştii de la BusinessInsider au strâns câteva sfaturi care să îi ajute pe sportivi, antreprenori sau câştigătorii la loterie să îşi administreze veniturile.

Noutăţile care au apărut în această săptămână: fostul jucător de baschet Allen Iverson este ruinat. El a făcut 21 de milioane de dolari într-un an jucând pentru Detroit Pistons. În cariera sa a făcut peste 150 de milioane de dolari, cei mai mulţi din publicitate şi alte venituri auxiliare. Dar acum Iverson este falit.

La fel este şi jucătorul de baseball Lenny Dykstra, care a făcut o grămadă de bani jucând pentru Mets şi Phillies. De fapt, acesta se află în încurcături mult mai mari, el având şi probleme cu justiţia, ce ţin tot de zona financiară.

În situaţii asemănătoare sunt mulţi alţi sportivi care au făcut sume inimaginabile de bani în cariera lor şi care ulterior au pierdut tot. La fel sunt zeci de câştigători la loterie. Aşa sunt şi mulţi antreprenori de succes care şi-au vândut companiile de început pentru zeci de milioane de dolari, dar apoi au intrat în faliment.

Iată de ce jurnaliştii BusinessInsider s-au gândit să ofere acestor oameni care fac brusc grămezi de bani câteva sfaturi financiare.

Sfaturi financiare pentru sportivi şi alţi oameni bine renumeraţi, dar cu cariere de scurtă durată

În primul rând, dacă banii vin din salariu, gândiţi-vă că acest lucru nu se va întâmpla toată viaţa. De fapt, probabil că nu va dura mai mult de un deceniu, dacă se va întâmpla şi acest lucru.

În al doilea rând, nu trebuie să se confunde salariul imens cu banii pe care îi duceţi propriu-zis acasă. De fapt, sumele ar putea ajunge mult mai mici după ce se plătesc toate taxele către stat şi cheltuielile aferente.

În al treilea rând, trebuie să înţelegeţi că banii pe care îi duceţi acasă şi care provin din cariere de top şi zilele pentru care primiţi plăţi la nivel maxim nu vor dura pentru totdeauna (mai ales dacă nu sunteţi siguri că puteţi să faceţi altceva care să fie plătit la fel mai târziu). O grămadă de bani acum vor putea însemna mai puţini bani pe an decât credeţi, mai târziu. Deci venitul dumneavoastră anual ar putea fi mai mic decât aţi putea crede.

În al patrulea rând, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că suma de bani pe care o faceţi acum relativ uşor poate fi pierdută foarte repede. Poate însemna o prioadă de trai în lux, o vreme în care vă întreţineţi financiar anturajul sau câteva investiţii proaste.

În al cincilea rând, trebuie să vă luaţi angajamentul de a economisi în mod automat un procent mare din banii pe care îi duceţi acasă în fiecare lună, poate 50 sau 75%. De ce atât de mult? Pentru că, spre deosebire de un doctor sau un contabil, vei face bani doar pentru câţiva ani.

În al şaselea rând, fiţi realist în ceea ce priveşte profitul investiţiilor dumneavoastră. Cât de mari vor fi aceste profituri? Dacă investiţi bine, ar putea fi mai mic decât credeţi. Dar dacă investiţi prost, ar putea fi groaznic.

În al şaptelea rând, ţinând cont de toate cele de mai sus faceţi calculele din care să reiasă cât puteţi să cheltuiţi într-o luna sau într-un an. Nu depăşiţi limita respectivă!

Să facem şi nişte calcule!

Să presupunem că veţi câştiga 100 de milioane de dolari într-o carieră sportivă de 10 ani sau 50 de milioane de dolari din vânzarea companiei dumneavoastră. Cât de mulţi bani ar trebui să cheltuiţi?

În primul rând, trebuie să aflaţi exact care este suma propriu-zisă pe care puteţi să o luaţi acasă. Exemplul, valabil pentru sistemul de taxare din SUA, arată astfel: dacă cineva câştigă 10 milioane de dolari pe an, va putea să ia acasă 4 milioane de dolari pe an.

Acea persoană va trebui să îi plătească agentului care i-a aranjat contractul, ceea ce poate însemna până la 500.000 de dolari pe an. Apoi va trebui să dea partea ce le revine avocaţilor, contabililor, consilierilor financiari şi altor furnizori de servicii profesionale. Acest lucru poate ajunge la 2 - 300.000 de dolari pe an.

Taxele către stat trebuie bifate şi ele - pentru exemplul din SUA, aceste sume intră la cea mai mare rată de impozitare, de 50%. Deci o jumătate din jumă se va duce la stat, în acest caz. După plata agentului, se ajunge la 4,5 milioane de dolari pe an.

Constataţi că de fapt suma de bani pe care o duceţi acasă este de fapt mult mai mică. Cât de mult ar trebui să economisiţi? Cel puţin 2 milioane de dolari pe an, însă ar mai bine să economisiţi 3.

La sfârşitul carierei, veţi avea probabil în jur de 30 de ani. Aveţi nevoie de bani care să vă ajungă pentru cel puţin 50 de ani după ce veţi înceta să jucaţi. Şi aveţi nevoie de bani să vă întreţineţi familia după ce încetaţi să jucaţi. În concluzie, veţi avea nevoie de o grămadă de bani după ce vă retrageţi. Cât de mulţi? Asta ţine de cât vreţi să cheltuiţi pe an.

Atâta timp cât veţi investi banii inteligent ar trebui cheltuiţi 2-3% pe an din sumă. Dacă cheltuiţi prea mult cresc şansele ca într-o bună zi să ajungeţi falit.

Totuşi, 2-3% nu este mult. Dacă aveţi 10 milioane de dolari economisiţi la sfârşitul carierei, veţi putea cheltui o alocaţie de 2 - 300.000 de dolari pe an.

Totuşi, aveţi în vedere că probabil aveţi de gând să cheltuiţi mai mult. Asta înseamnă că ar fi bine să aveţi 30 de milioane de dolari în bancă. Dacă doriţi să aveţi 30 milioane USD în bancă, după 10 ani de luat acasă câte 4 milioane de dolari pe an, trebuie să salvaţi aproximativ 3 milioane de dolari pe an.

Dacă investiţi 3 milioane dolari pe an inteligent, veţi avea probabil mai mult de 30 de milioane după ce vă veţi retrage, dar dobânzile nu vor creşte atât de mult, mai ales după ce deduceţi taxele de consultanţă, impozitele şi taxele către stat şi inflaţia.

Inflaţia te poate îngropa

Dacă nu vă pricepeţi la bani (majoritatea oamenilor nu se pricep), aceste costuri şi taxe vor mânca jumătate din dobânzi, dacă acestea vor exista. Inflaţia, de asemenea, va lucra asupra valorii banilor tăi. Warren Buffet a remarcat faptul că valoarea dolarului a scăzut cu 86 de procente faţă de momentul în care a început el să lucreze. Dacă trăieşti mult, acesta va scădea într-un mod asemănător, de-a lungul vieţii dumneavoastră.

Practic, în cazul în care economiile dumneavoastră sunt investite inteligent, trebuie să vă aşteptaţi la o creştere de 2-3% pe an, după ce excludeţi toate costurile, taxele şi inflaţia. Şi asta e media ultimelor decenii. Dar dacă lucrurile merg prost, creşterea va fi mult mai mică. Acesta este motivul pentru care trebuie să cheltuiţi doar 2-3 la sută pe an, dacă doriţi să vă menţineţi puterea de cumpărare.

Dacă faceţi unele investiţii excelente (sau norocoase), se poate mai mult de atât. Dar dacă încercaţi să faceţi investiţii excelente, veţi face, de asemenea, unele teribile. Deci trebuie să includeţi costurile acestora. Şi pentru că ştiţi că trebuie ca banii dumneavoastră să dureze, nu ar trebui să vă asumaţi prea multe riscuri.

Cu alte cuvinte, investiţiile trebuie să fie diversificate, cu economiile răspândite în acţiuni, obligaţiuni, imobiliare şi producţie. Dar nu trebuie să vă bazaţi pe faptul că economiile ar putea produce mai mult de 7% pe an, brut. Deci, limita de jos, dacă aveţi un contract care garantează că primiţi 10 milioane dolari pe an, timp de 10 de ani, este o alocaţie de cheltuieli anuale care să nu depăşească 1 milion de dolari pe an.

În contextual în care vă simţiţi ca un om care face mulţi bani, s-ar putea ca un milion de dolari să nu însemne chiar mult. Dar, de fapt, este foarte mult! Puteţi avea parte de o mulţime de distracţie cu 1 milion de dolari pe an. Aşa că, bucuraţi-vă de ea!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite