Cum a ajuns un fost şef de bancă să fie condamnat la opt ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost şef de bancă din Grecia a fost condamnat luni la opt ani de închisoare. Este vorba despre Pavlos Psomiadis, fost şef al Aspis, un mic grup bancar şi de asigurări care a fost una dintre primele victime ale crizei financiare din Grecia.

El a fost condamnat pentru fraudă şi fals, aceasta fiind prima sentinţă majoră dată într-un caz de corupţie, înaintea alegerilor parlamentare de duminica viitoare, transmite Reuters.

Ulterior, Aspis a devenit T-bank, naţionalizată la rândul ei la sfârşitul anului trecut, ca parte a programului de salvare convenit de Grecia şi UE şi FMI.

Psomiadis a fost condamnat de un tribunal din Atena în urma falsificării unor documente pentru a evita falimentul băncii.

"A fost găsit vinovat de fraudă şi fals. Condamnarea este legată de falsificarea unei scrisori de credit în valoare de peste 500 de milioane de euro, înaintată autorităţii de reglementare în 2009", a declarat un reprezentant al justiţiei.

Corupţia din Grecia are un caracter endemic, dar niciun politician sau om de afaceri important nu a fost condamnat în ultimii ani, ceea ce alimentează frustrarea populaţiei faţă de principalele partide politice care s-au angajat că respecte acordul cu instituţiilor internaţionale şi să menţină ţara în zona euro.

La începutul lunii aprilie, un fost ministru al Apărării a fost reţinut prevenitv în aşteptarea unui proces în care este acuzat de spălare de bani şi mită.

Luna trecută, procuratura a pus sub acuzare un alt bancher, Lavrentis Lavrentiadis, după un scandal în urma căruia Proton Bank a fost naţionalizată tot cu sprijinul UE şi FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite