Vlădescu: Intenţia de a amesteca Grecia cu România este cel puţin răuvoitoare. România nu mistifică datele statistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că Executivul nu publică date eronate privind indicatorii macroenomici, aşa cum a apărut în presă, când s-a constatat că deficitul prezentat de MFP Fondului Monetar Internaţional este mai mic faţă de cel înregistrat la finalul anului.

"Cifra de PIB utilizată iniţial de MFP la calculul deficitului bugetar este o estimare, iar valoarea anunţată de INS reprezintă un calcul preliminar, a declarat ministrul Finanţelor Publice Sebastian Vlădescu.

Oficialul de la MFP s-a arătat deranjat de compararea României cu Grecia, stat care a "cosmetizat" datele statistice şi a ajuns să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 12,7% din PIB.

"E foarte grav să încerci să demolezi sistemul statistic al unei ţări, mai ales într-o perioadă ca cea de acum (...) Intenţia de a amesteca Grecia cu România este cel puţin răuvoitoare", a spus Vlădescu.

MFP prezintă datele de care dispune, corecţii urmând a se face pe parcursul anului


"România nu mistifică datele statistice. Nu există niciun fel de eroare sau de intenţie de a mistifica datele statistice. Orice fel de încercare de a prezenta astfel de informaţii este o mare eroare. Datele furnizate de MFP sunt datele pe care le are la momentul anunţului, ele sunt corectate pe parcursul anului, în conformitate cu standardele europene", a spus Vlădescu, în replică la acuzaţiile aduse de presă că România, pentru a îndeplini criteriile convenite cu FMI, ar fi modificat datele statistice şi riscă un scandal similar celui în care se găseşte acum Grecia.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat miercuri un PIB estimat în termeni nominali de 491,273 miliarde de lei, sub cea mai recentă proiecţie a autorităţilor, care indica un nivel de 505,5 miliarde de lei. În acest caz, deficitul bugetar ar putea urca la 7,4% anul trecut, după ce PIB în termeni nominali anunţat de INS a fost mai mic decât cel prevăzut, însă revizuirea nu va reprezenta o nerespectare a acordului cu FMI, care prevedea o ţintă cash de 36,5 miliarde lei, îndeplinită de Ministerul Finanţelor.

Vlădescu a precizat că institutul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat,  stabileşte datele finale în ceea ce priveşte creşterea economică a unui stat din spaţiul comunitar la doi ani după închiderea exerciţiului financiar, iar între timp au loc ajustări, unele chiar semnificative.

El a dat exemplu datele aferente anului 2008, când au fost înregistrate diferenţe dintre PIB preliminat şi cel final de - 1,22 puncte în cazul Belgiei, 1,9 puncte pentru Danemarca, 1,39 puncte procentuale pentru Polonia şi 2,29 puncte în cazul Italiei, scrie Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite