Cum ne dăm seama de bancomatele false: sfaturile băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel mondial, cele mai multe cazuri de fraude cu carduri sunt datorate fenomenului de skimming, adică aflarea datelor stocate pe banda magnetica a cardului, folosind dispozitive electronice speciale.

Cum ţi se pot fura banii de pe card (FOTO)

Câteva sfaturi din partea băncilor:

 • Bancomatul e instalat in locuri mai retrase. Pot exista cazuri in care bancomatul este fals, nu apartine niciunei entitati bancare si este instalat de infractori intr-ul loc public mai retras. Acest bancomat functioneaza aparent normal, dar nu va elibera bani, ci va raspunde cu mesaje de tipul "eroare citire card", "eroare sistem", "tranzactia nu poate fi procesata" etc., iar la final poate elibera cardul, dupa ce el a fost clonat.

 • Pe cat posibil este recomandat sa folositi bancomatele cu care sunteti familiarizat sau cele montate in Agentiile bancare, unde sunt instalate camere video

 • Verificati daca bancomatul prezinta aspecte neobisnuite (zgarieturi, urme de banda adeziva) in mod special tastatura si partea dreapta a dispozitivului ce contine fanta de introducere a cardului. (Puteti trage usor de ele sa observati daca sunt detasabile). Fiti atent la orice elemente care par sa fie instalate "in plus" pe bancomate, iar daca acestea se misca usor, au "joc" sau se dezlipesc, atunci, sub nicio forma nu trebuie sa realizeze vreo tranzactie la acel bancomat si sa anunte politia sau unitatea bancara de care apartine bancomatul.

 • Verificati diversele accesorii aflate in preajma bancomatului (suporti, cutii etajere, fluturasi, formulare), daca sunt instalate mini camere video. In caz de suspiciune anuntati banca

 • Capturarea cardului in bancomat poate fi cauzat si de un anumit dispozitiv montat pe fanta de introducere a cardului. In acest caz, posesorul trebuie sa anunte imediat entitatea bancara proprietara a bancomatului, pentru a solicita returnarea cardului si / sau blocarea cardului in regim de urgenta, in scopul prevenirii oricarei pierderi financiare.

ATM skimming-ul se realizeaza prin fixarea unui dispozitiv de copiere pe fanta de introducere a cardului, in vederea copierii informatiilor de pe banda magnetica si a unei tastaturi false sau a unei mini camere video pentru inregistrarea PIN-ului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite