Se schimbă codul CAEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă versiune de clasificare a activităţilor economice CAEN se află acum în pregătire la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008. "CAEN Rev

O nouă versiune de clasificare a activităţilor economice CAEN se află acum în pregătire la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008. "CAEN Rev 2" va conţine 101 noi clase de activitate, patru noi secţiuni, 26 de diviziuni şi 48 de grupe, a declarat, ieri, pentru Adevărul, Gheorghe Constantinescu - director adjunct la Direcţia Registrului Statistic al Întreprinderilor din cadrul INS.
"Important este că se va crea o nouă secţiune rezervată informaţiilor şi comunicaţiilor; de asemenea, vom avea o secţiune distinctă pentru activităţile profesionale şi ştiinţifice", ne-a declarat oficialul INS. El precizează că regăsirea activităţilor în viitorul CAEN va fi mai simplă decât este acum şi recomandă celor interesaţi să consulte şi Codul produselor şi serviciilor asociate activităţilor (CPSA), unde sunt detaliate datele din CAEN. "Dacă totuşi vor apărea dificultăţi în regăsirea unor activităţi, vă puteţi adresa Institutului Naţional de Statistică", a spus Gheorghe Constantinescu.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca firmele să suporte unele efecte colaterale şi, în acelaşi timp, este posibil ca actele normative să fie (din nou) modificate. Firmele îşi vor schimba certificatul de înregistrare, ca şi unele autorizaţii. Deocamdată, din păcate, autorităţile controlează ce au facturat agenţii economici şi verifică apoi în codul CAEN. Dacă se consideră că nu există corespondenţă, operaţiunile respective pot fi considerate în afara obiectului de activitate, cu toate consecinţele de rigoare.

Versiunea noului CAEN "va fi publicată în Monitorul Oficial la mijlocul acestui an şi, până la intrarea în vigoare, cei ce întocmesc documentaţii în vederea înregistrării sau autorizării firmelor vor avea destul timp să se informeze", a mai precizat oficialul Institutului Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite