"În 2007 va scădea numărul agenţiilor imobiliare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Care sunt argumentele care v-au adus în fruntea CEREAN?- De fapt au fost argumentele Românei. Unul dintre ele a fost reprezentat de integrarea României în Uniunea Europeană, ceea ce va însemna


- Care sunt argumentele care v-au adus în fruntea CEREAN?
- De fapt au fost argumentele Românei. Unul dintre ele a fost reprezentat de integrarea României în Uniunea Europeană, ceea ce va însemna o dezvoltare fără precedent a pieţei, dar şi o profesionalizare constantă a domeniului. Numirea mea a fost totodată o recunoaştere a faptului că România este un partener activ în CEREAN. Poate a contat şi faptul că eu m-am implicat în activitatea de promovare a CEREAN pe plan internaţional. Programul meu a avut o linie foarte clară, aceea de a mă axa pe business, depăşind nivelul teoretic al discuţiilor de până acum şi oferind posibilitatea unui câştig pentru fiecare membru al CEREAN.

- Ce reprezintă pentru piaţa imobiliară autohtonă faptul ca o astfel de organizaţie internaţională are un preşedinte român?
- Un plus fenomenal de imagine. Este în acelaşi timp şi o recunoaştere a potenţialului imobiliar al României. Îmi doresc însă foarte mult o legătură cât mai strânsă cu autorităţile publice româneşti. Mă doare foarte tare când merg la expoziţiile imobiliare internaţionale când văd standurile ţărilor vecine întinse pe sute de metri, iar din România avem doar unul sau doi reprezentanţi.

- Care vor fi principalele măsuri pe care le veţi lua în calitate de preşedinte al CEREAN?
- Vrem să facem o bază de date comună sub forma unui site pe internet, pe care să o promovăm atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Vom aduce astfel în atenţia potenţialilor clienţi oferte concrete din România, Polonia, Bulgaria, Armenia, Cehia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Rusia, Turcia şi Ucraina. În acelaşi timp, suntem în plin proces de extindere. Chiar săptămâna trecută m-am întors din Belarus şi pot să vă anunţ în premieră că următorul membru al CEREAN va fi Belarus. Suntem, de asemenea, în discuţii cu Grecia, Moldova, Estonia şi Kazahstan. Eu cred că până la sfârşitul mandatului meu, de la 12 organizaţii câte formează în prezent CEREAN, vom ajunge la 20 de ţări. O altă direcţie de dezvoltare este şi cea educaţională. Organizăm un curs prin care învăţăm agenţii imobiliari specificul ţărilor vecine. Am pornit de la ideea că, pentru a face afaceri imobiliare la nivel internaţional, trebuie să ai cunoştinţe temeinice despre ţara în care vrei să faci business. Cursul s-a bucurat de un mare succes şi reprezintă un prim pas de a educa profesionist agenţii imobiliari. Un alt pas este înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior pentru agentul imobiliar din Europa Centrală şi de Est.

- Ce reprezintă în fapt CEREAN şi cum aţi defini această asociaţie?
- CEREAN a fost creat de profesionişti pentru profesionişti. Primii membri au fost asociaţiile imobiliare din ţări precum Cehia şi Polonia, care s-au gândit la o colaborare în domeniul imobiliar dincolo de graniţe. Cum? Ar trebui să avem acelaşi set de valori, aceleaşi standarde. S-a creat chiar şi un cod etic pe modelul american. Ulterior, tot mai mulţi profesionişti au aderat la această idee, şi astăzi CEREAN este deja un brand. Este o mândrie pentru un agent imobiliar din Europa Centrală şi de Est să fie, prin asociaţia naţională, membru al CEREAN. Pe scurt, CEREAN este Reţeaua Asociaţiilor Imobiliare din Europa Centrală. Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) este membră în CEREAN de 10 ani. Scopul nostru este să creăm un climat cât mai eficient din punct de vedere al businessului. Dacă la început CEREAN a fost o simplă platformă de contacte între membri care, iniţial, nu se cunoşteau foarte bine şi care, acum 12 ani, încercau să-şi împărtăşească experienţele, acum, piaţa din această zonă a Europei a ajuns la o anumită maturitate. Pe de altă parte, CEREAN are o foarte bună legătură cu celelalte organizaţii internaţionale din Europa şi din lume. De exemplu, în Europa de Vest există două organizaţii complementare -Confederaţia Europeană Imobiliară (CEI) şi Confederaţia Europeană a Profesioniştilor din domeniul Imobiliar (CEPI) - cu care întreţinem relaţii excelente. De asemenea, avem o legătură privilegiată cu organizaţia profesioniştilor din real estate din Statele Unite ale Americii - NAR, organizaţie care numără peste un milion patru sute de mii de membri.

- În calitate de vicepreşedinte al ARAI, cum vedeţi piaţa imobiliară românească în 2007?
- Anul 2007 este un an de schimbare majoră în activitatea agenţiilor imobiliare din România, este un an al profesionalizării. După introducerea standardului european nu vom mai putea asista la tranzacţii făcute de neprofesionişti, nu orice persoană lipsită de pregătire îşi va mai putea deschide o agenţie imobiliară. Din nefericire, piaţa românească este încă invadată de pseudoagenţi imobiliari care iau comisioane pentru servicii de proastă calitate. De aceea, este de aşteptat micşorarea numărului de agenţii concomitent cu sporirea substanţială a calităţii serviciilor oferite de aceştia. Totodată, este de aşteptat ca, din 2007, să asistăm la investiţii masive şi în alte oraşe decât Bucureştiul, oraşe precum Constanţa, Cluj, Braşov sau Sibiu. Piaţa autohtonă este în linii mari una stabilă, dar cu nişe de profit potenţial încă foarte bun, cum ar fi terenurile. Sunt însă şi segmente unde s-a ajuns deja la valoarea maximă a preţurilor, de exemplu, apartamentele în blocurile comuniste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite