De sarbatori, romanii mananca peste doua milioane de cozonaci
0Oferta speciala: cozonac cu fructe, pasca si iepurasi
De Paste, romanii mananca peste doua milioane de cozonaci, plus alte prajituri, de la traditionala pasca pana la fursecuri, checuri si chiar torturi pregatite de fabricile de panificatie din intreaga tara. "Cozonacii raman in fruntea preferintelor in perioada Sarbatorilor. Desi ceva mai scump, cozonacul cu nuca este considerat traditional si este preferat de majoritatea cumparatorilor", ne-a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan, Aurel Popescu. Astfel, un cozonac cu nuca la 500 grame poate fi cumparat cu 50.000 lei, iar unul cu cacao sau cu rahat costa 32.000 lei. Cozonacul cu rahat si cacao de 500 grame costa 45.000 lei, in timp ce cozonacul de post de 550 grame are un pret de 35.000 lei. Putin mai scump este cozonacul vienez cu mac de 400 grame, care costa 40.000 lei. "In ultima perioada, romanii se orienteaza tot mai mult catre cozonacul cu fructe si, pentru a face fata unor comenzi mari, am inceput deja sa fabricam cozonaci care au termen de valabilitate de sase luni", a mai spus Aurel Popescu. Acestia sunt produsi dupa o tehnologie italiana, o cutie de 750 grame avand pretul de 120.000 lei. Patiserii sunt pregatiti si pentru comenzi speciale. La solicitarea clientilor, acestia pot oferi produse diverse, din ingrediente mai deosebite. "Producem prajiturele din aluat de cozonac pe care le numim iepurasi pentru ca au forma acestui animal legat in mod traditional de Paste, dar si prajituri de casa. Foarte solicitata in aceste zile este pasca, pe care o producem numai in perioada Pastelui", a precizat Popescu. O pasca de 400 grame poate fi achizitionata cu 40.000 lei, iar una de 650 grame cu 60.000 lei. Presedintele patronatului spune ca Sarbatorile aduc intotdeauna profituri mari patiserilor pentru ca, daca intr-o luna normala se produc 500 tone de prajituri, acum productia se tripleaza. "In aprilie se vor vinde de 15 ori mai multi cozonaci decat intr-o luna normala", a mai spus Aurel Popescu.