Bancherii cred în stabilitatea cursului în următoarele luni - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre necesitatea actualizării datelor personale la bănci, ofensiva hipermarketurilor Carrefour şi Cora şi despre proiectul e-România. Printre alte subiecte, guvernul crede că a găsit o soluţie de finanţare a investiţiilor, iar bancherii cred în stabilitatea cursului.

Bancherii cred în stabilitatea cursului în următoarele luni

Deşi cursul valutar fluctuează în continuare sub pragul de 4,1 lei/euro, bancherii spun că marjele sunt normale şi se aşteaptă la o stagnare a cursului până în vară. Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, a explicat pentru Bursa că, în ciuda aprecierii uşoare a leului, cursul a fost extrem de stabil în ultima perioadă, iar fluctuaţiile au fost normale: "Pentru următoarele luni estimez că leul se va menţine în jurul pragului de 4,1 lei/euro, urmând ca mai apoi să coboare spre 4 lei/euro. Nu văd fluctuaţii pe piaţă foarte mari în următoarea perioadă, cursul va urma aceeaşi tendinţă de până acum".

Mai avem 2 săptămâni pentru actualizarea datelor personale la bănci

Clienţii care nu îşi actualizează până pe 31 martie datele personale la băncile cu care lucrează ar putea să se trezească cu conturile blocate, scrie Curierul Naţional. Cerinţa este impusă de un regulament al BNR şi de normele europene. Conform acestora, băncile nu pot să ofere servicii clienţilor despre care nu deţin un set de informaţii de bază. Băncile au primit în toamna anului trecut posibilitatea de a prelungi cu încă 6 luni termenul în care trebuie să îşi actualizeze baza de date cu informaţii privind propriii clienţi. La sfârşitul lui martie, această perioadă va expira la multe bănci.

Un FNI pentru păcălirea FMI

După modelul Fondului Proprietatea, unde a plasat cele mai bune acţiuni deţinute de stat la circa 88 de societăţi comerciale, guvernul Emil Boc pune la cale apariţia unui nou fond din care să fie finanţate proiecte majore de investiţii. Din nefericire, portofoliul viitorului fond va fi format în majoritate din acţiuni fără valoare de piaţă, dacă excludem acţiunile câtorva societăţi din domeniul energetic, arondate deja altor proiecte. Şi tot după mo­delul Fondului Proprietatea, şi acesta va fi contabilizat la deficitul bugetar şi nu se va situa „în afara bugetului“, aşa cum susţine ministrul economiei, scrie Săptămâna Financiară.

Carrefour şi Cora devin mai agresive în retailul electro

Două dintre cele mai mari reţele de hipermarketuri de pe piaţă, Carrefour şi Cora, au prins curaj în ofensivă în retailul de electrocasnice, cu toate că acestea au înregistrat cea mai mare scădere de vânzări în 2009 din toate categoriile de produse listate în magazine, potrivit Ziarul Financiar. Carrefour a lansat în urmă cu câteva luni electrocasnicele marca proprie Carrefour Home, mai ieftine decât brandurile consacrate listate în hipermarketurile reţelei franceze, în timp ce Cora şi-a creat în acest an un catalog online dedicat promovării electrocasnicelor şi electronicelor listate în magazine.

Boc a dat undă verde la e-România, un site de 500 milioane de euro

Guvernul a aprobat proiectul e-România, un portal ce va costa statul jumătate de miliard de euro. Strategia naţională e-România urmăreşte modernizarea statului prin informatizarea interacţiunii cu cetăţenii şi companiile, spune comunicatul MCSI. Investiţiile propriu-zise vor începe în 2010 suma alocată pentru acest an fiind de 245.100.000 lei, urmând ca în 2011 resursele alocate să crească la 714.500.000 lei. În 2012 şi 2013 vor fi cheltuite sumele de 575.800.000 lei, respectiv 364.800.000 lei, potrivit Money.





Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite