UPDATE FMI: "Salariul minim poate creşte". Ponta: "Majorarea are efectul sutei lui Ceauşescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat luni că în acest moment în România poate avea loc o creştere a salariului minim.

“Este loc pentru o creştere calibrată a salariului minim”, a spus Franks.

Declaraţia lui Franks a venit în contextul în care premierul Emil Boc a fost mandat să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional o creştere a salariilor şi pensiilor.

CITEŞTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT AICI:

Premierul Boc a fost mandatat să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor

Franks a punctat, într-un limbaj birocratic, câteva dintre dificultăţile cu care se confruntă România în acest moment şi a reamintit că una dintre problemele ţării noastre este o productivitate a muncii foarte scăzută, dar şi prea puţine locuri de muncă.

În acest sens, el a arătat că este nevoie de investiţii care să ducă la crearea de locuri de muncă, dar şi investiţii în urma cărora să crească productivitatea. Unul dintre domeniile în care productivitatea este scăzută şi care a fost dat drept exemplu a fost agricultura.

De asemenea, şeful misiunii FMI a mai spus că România va mai avea parte de provocări, mai ales ţinând cont de contextul internaţional din zona euro.

O altă problemă punctată de Franks a fost sistemul de asigurări sociale. El a menţionat că România nu cheltuieşte mulţi bani cu asistenţa socială, însă sumele sunt folosite inefficient. El a spus că oamenii bogaţi primesc subvenţii în loc ca acestea să meargă către cei care au cu adevărat nevoie de ele.

În acelaşi timp, Jeffrey Franks a făcut o pledoarie pentru sistemul de pensii private Pilonul II, spunând că aceasta este o investiţie necesară pentru viitor.

UPDATE: Preşedintele PSD, Victor Ponta, a comentat declaraţiile privind creşterile de salarii şi pensii, spunând că efectul unei asemenea măsuri ar fi "acelaşi cu suta de lei pe care o dădea tovarăşul Ceauşescu".

Întrebat ce opinie are despre posibila majorare a salariilor din sectorul bugetar şi a pensiilor, Ponta a răspuns: "Nu o să îi împiedicăm noi, dar va avea acelaşi efect ca suta lui de lei pe care o dădea tovarăşul Ceauşescu:.

Preşedintele PSD a afirmat că, în timp ce opoziţia solicita, inclusiv prin amendamente la legea bugetului de stat pe 2012, revenirea salariilor şi pensiilor la nivelul anterior reducerii cu 25%, era acuzată de populism.

Ponta a spus că este necesar un dialog putere-opoziţie privind nivelul salariilor şi pensiilor, el afirmând că există soluţii de realocare a unor fonduri pentru majorarea salariilor.

Totodată, liderul PSD a acuzat de demagogie reprezentanţii puterii care afirmă că măsurile de austeritate luate de guvernul Boc sunt necesare pentru că astfel de decizii ar fi fost luate de toate statele UE.

El a invocat anunţul preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, care pe lângă creşterea TVA pentru finanţarea unor cheltuieli sociale, a decis şi reducerea contribuţiilor sociale, măsură similară cu cea propusă de USL la proiectul bugetului de stat pentru 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite