Topul celor mai mari salarii din băncile româneşti - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre cele mai mari salarii din  bănci, despre rambursarea fără control fiscal prealabil şi despre întârzierile trenurilor. Printre alte subiecte, o instanţă a decis despăgubirea unui proprietar în bani, nu în acţiuni la Fondul Proprietatea, iar recalcularea pensiilor speciale ar putea aduce un val de procese.

Topul celor mai mari salarii din băncile româneşti

În pofida recesiunii şi ajustării fondurilor de salarii, 10 bănci au plătit în decembrie peste 1.300 de euro pe angajat, potrivit ZF. Angajaţii sucursalelor de bănci străine sunt printre cei mai bine plătiţi bancheri din România, cu salarii medii nete mult peste media sistemului bancar care s-a ridicat la 3.760 de lei (895 de euro) pe salariat în decembrie 2009. Anglo-Romanian Bank, sucursala subsidiarei de la Londra a grupului BCR, conduce detaşat, cu circa 2.785 de euro pe angajat, fiind profilată pe afaceri corporate.

Firmele scapă de inspecţiile fiscale la rambursarea TVA

ANAF a aprobat o nouă procedură pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare. Aceasta se aplică începând cu deconturile aferente lunii februarie 2010. Astfel, companiile mici care solicită deconturi de TVA pentru sume mai mici sau egale cu 10.000 de lei vor beneficia de rambursare fără control fiscal prealabil. De asemenea, au anumite facilităţi la rambursare persoanele care desfăşoară activităţi de export sau livrări intracomunitare de bunuri scutite de TVA, precum şi companiile mari şi mijlocii care nu prezintă risc fiscal mare, scrie Curierul Naţional.

Trenurile de călători ale CFR sunt programate să întârzie doi ani şi patru luni în acest an

Traficul de călători din reţeaua feroviară administrată de CFR SA este, în acest an, de 64,3 milioane de tren-kilometru (parcursul total al tuturor trenurilor de călători), potrivit indicatorilor de calitate şi performanţă privind funcţionarea infrastructurii feroviare în 2010. În acelaşi document, se arată că întîrzierea medie pentru 100 km parcurşi de fiecare  tren de călători, în medie, este de 1,9 minute, potrivit Money. Astfel, raportat la toată distanţa care urmează să fie parcursă de toate trenurile de călători, rezultă, la nivelul întregului an, o întârziere totală de 1,22 milioane de minute, adică 20.361 de ore, adică 848 de zile.

Judecătorii anulează soluţia despăgubirii prin acţiuni la "Fondul Proprietatea"

 În premieră, o instanţă din România decide ca un proprietar să fie despăgubit în bani, iar nu în acţiuni la Fondul Proprietatea. Curtea de Apel Bucureşti a comunicat, la sfârşitul săptămânii trecute, lui Ilie Nicolae, că are dreptul la despăgubiri de 972.000 de euro, pentru că familia sa a fost deposedată abuziv de un imobil, înainte de 1989. Domnul Ilie chemase anul trecut în judecată Primăria Capitalei pentru că nu i-a soluţionat, în termen, cererea de despăgubire pe imobilul respectiv. Tribunalul Bucureşti i-a dat dreptate proprietarului, iar Primăria a făcut apel, potrivit Bursa.

Recalcularea pensiilor speciale ar putea aduce un val de procese

Una dintre prevederile cuprinse în Legea unica a pensionării vizează recalcularea pensiilor speciale, scrie Financiarul. Guvernul solicită ca în termen de cinci luni de la intrarea în vigoare a legii toate pensiile de acest tip să fie recalculate pe baza principiului contributivităţii. „Noua lege nu poate afecta cuantumul pensiilor aflate în plată, chiar şi atunci când modul de calcul al pensiilor se modifică prin noua reglementare, deoarece este inadmisibil ca legea să opereze retroactiv”, atrage atenţia Consiliul Superior al Magistraturii.





Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite