In 2005, salariile bugetarilor vor creste in medie cu 12,4%
0* Majorarea se va face in doua etape - la 1 ianuarie si la 1 octombrie * Rata inflatiei estimata pentru anul viitor este de 6-7% * In acest an, lefurile bugetarilor vor mai creste cu cel mult sase procente
In 2005, salariile bugetarilor vor creste in medie cu 12,4 la suta, in conditiile in care inflatia estimata la sfarsitul anului viitor este de 6-7 la suta, ne-au declarat surse oficiale. Aceasta propunere este discutata in aceste zile cu echipa de experti a Fondului Monetar International aflata la Bucuresti pentru a discuta, printre altele, proiectul de buget pentru anul viitor. Daca masura va fi acceptata, salariile bugetarilor vor creste in 2005, cu peste sase procente peste nivelul prognozat al inflatiei. Potrivit surselor citate, majorarea ar urma sa se faca in doua etape: la 1 ianuarie si la 1 octombrie. "In discutiile pe care le-am avut cu oficialii Fondului am cazut in principiu de acord ca politica salariala in sectorul de stat sa tina seama de cresterea economica si de rata inflatiei, astfel incat salariile sa creasca in termeni reali, peste rata inflatiei", a declarat pentru Adevarul Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor. In ceea ce priveste majorarile salariale pentru acest an, Tanasescu a precizat ca acestea vor ramane asa cum s-a stabilit in Legea bugetului si in acordul cu FMI, respectiv inca o crestere medie de 6 la suta in luna octombrie, dupa una similara la inceputul acestui an.
De asemenea, partea romana si specialistii FMI vor discuta despre modul in care vor fi majorate sumele alocate prin intermediul bugetului pentru invatamant si sanatate, conform cererilor venite din partea Uniunii Europene. Totodata, cele doua parti vor discuta si despre impactul asupra veniturilor bugetare a masurilor fiscale prevazute in Codul Fiscal ce urmeaza a intra in vigoare de la 1 ianuarie. Incadrarea intr-un deficit bugetar de 2,1 la suta din PIB pare acceptata de catre reprezentantii Fondului, a mai spus ministrul Finantelor. " Modul in care administratia fiscala s-a organizat in noua formula si isi face treaba (n.r. - ANAF) a dus la o colectare semnificativ imbunatatita a veniturilor", a mai apreciat Tanasescu. In ceea ce priveste deficitul bugetar pentru 2005, autoritatile romane incearca sa obtina un nivel de 2-2,1 la suta din PIB. "Este destul de greu sa ii convingem de acest lucru, mai ales ca si reprezentantii UE doresc o reducere a deficitului bugetar fata de acest an, in conditiile unei cresteri economice sustinute", ne-au precizat surse oficiale.
Exista insa si unele ingrijorari ale expertilor Fondului legate in special de cresterea deficitului de cont curent. "Exista intr-adevar o anumita crestere a creditarii peste nivelul estimat si o majorare semnificativa a deficitului comercial. Nu cred insa ca vor exista probleme majore. Important este cum va fi finantat acest deficit si avem posibilitatea sa il finantam intr-un mod neinflationist", a mai explicat Mihai Tanasescu.
Discutiile cu expertii FMI vor continua, pana la sfarsitul primei saptamani a lunii august, la Ministerul Muncii si la Ministerul Economiei, pe probleme de restructurare a sectorului energetic si de continuare a privatizarii in acest domeniu.
Principalele modificari ale Codului Fiscal
Reduceri de taxe:
Impozitul pe profit - de la 25% la 19%
CAS la angajatori - cu doua puncte procentuale la angajatori
TVA - de la 9% la 5% pentru carti, manuale si proteze medicale de orice fel
Impozitul pe venit - trei transe in loc de cinci: 14%, 26% si 38%
Majorari de taxe:
Impozitul pe dividende: de la 5% la 10% pentru persoane fizice de la 10% la 15% pentru persoane juridice
Cresterea accizelor conform graficului stabilit cu UE
Eliminarea neimpozitarii profitului reinvestit