Nu vrem sa sacrificam mediul de afaceri de dragul unor masuri sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vosganian insista sa nu se mai dea alocatii pentru copiii familiilor instarite

"Nu vrem sa sacrificam si nu ne putem permite sa compromitem mediul de afaceri de dragul unor masuri sociale de moment, cu impact pe termen scurt. Vrem sa utilizam deducerile fiscale ca element de politica fiscala activa si sa lasam libertatea fiecarui contribuabil sa investeasca unde doreste", a declarat, ieri, ministrul de stat Adriean Videanu, la seminarul "Anul economic 2005 si mediul de afaceri", organizat de FIN Media. El a anuntat ca Guvernul a decis sa faca relaxare fiscala in zona contributiilor sociale la inceputul anului viitor. Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, considera ca, pana acum, "s-au dat bani - asistenta si asigurari sociale - unor persoane care nu aveau nevoie, iar Codul Fiscal inlatura acest lucru, creand o selectivitate a asistentei sociale". El sustine ca Guvernul ar trebui sa opereze, in viitor, si modificari in ce priveste alocatiile pentru copii. "Exista familii care nu au nevoie de cei 5 euro dati de stat pentru fiecare copil in parte", a afirmat Vosganian, insistand asupra faptului ca veniturile bugetare nu sunt amenintate de Codul Fiscal. "Este o reforma, si nu o relaxare fiscala. Reprezentantii FMI sa nu piarda timpul sa impuna constrangeri asupra Guvernului legate de reducerea veniturilor bugetare din cauza Codului Fiscal", a declarat Varujan Vosganian.
Inflatia nu se poate reduce doar cu politica de curs si dobanzi- avertizeaza BNR
Pentru a reduce inflatia de la 9,3% la 7% in 2005, BNR are nevoie de sprijin, prin actiuni de reducere a arieratelor si limitarea cresterii veniturilor sub dinamica productivitatii, a avertizat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Anul trecut s-a pedalat pe politica de curs si politica fiscala. "Daca ne angajam serios la reducerea inflatiei, trebuie sa fim ajutati cu politica veniturilor si cea privind arieratele. Doar cu politica de curs si cu cea de dobanzi nu se poate reduce rata inflatiei", a insistat Lazea. La randul sau, profesorul de economie Daniel Daianu a atras atentia asupra faptului ca anul 2005 este definit de elemente de discontinuitate, care isi au originea in modificari radicale in mecanismele din ograda BNR. "Liberalizarea contului de capital are beneficii, dar si costuri, iar FMI ne invita sa judecam ce facem. Degeaba castigi la impresie artistica, dupa care aluneci de trei ori. Va fi foarte greu de atins o inflatie de 7% in 2005. Vom avea un buget foarte incordat. Desi exista lucruri bune, un tablou macroeconomic care impresioneaza, exista multa incertitudine in 2005, fapt ce impune o anumita conduita Guvernului, care va trebui sa procedeze "vazand si facand"", considera Daniel Daianu.
Politicienii - "invitati" sa stea la distanta de mediul de afaceri
Adresandu-se oamenilor de afaceri prezenti la seminar, ministrul Videanu a anuntat ca se lucreaza la eliminarea tuturor barierelor administrative din mediul de afaceri si la finalizarea pachetului legislativ anticoruptie. Codul Muncii va fi modificat in cel mai scurt timp, Guvernul urmand sa finalizeze noua forma la finele saptamanii in curs. "Am tinut cont de toate sugestiile organizatiilor patronale si urmeaza sa discutam noul Cod al Muncii atat cu patronatele, cat si cu sindicatele", a afirmat Videanu. "Ne dorim ca politicienii sa nu creeze mai multe situatii pe care intreprinzatorii sa nu le digere. Daca politicul intra peste mediul de afaceri, vom avea probleme", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El sustine ca mediul de afaceri are probleme serioase cu nivelul dobanzilor practicate de banci. Capacitatea de absorbtie de fonduri este o alta problema, Romania fiind asemanata cu "un individ foarte mare, cu un stomac mic, care este indopat". "Trebuie sa se schimbe conceptia ajutoarelor de stat care sa fie indreptate spre cercetare-dezvoltare, protectia mediului, politica regionala si sistemul bancar sa se implice in rezolvarea problemelor arieratelor", a spus Pogonaru.
In 2005, indicatorii macroeconomici vor fi mai volatili
"Evolutiile favorabile din economia nationala vor continua si in 2005. Va fi crestere economica, insa toti indicatorii macroeconomici vor fi mai volatili, situatie ce va fi mai greu de gestionat", a declarat directorul Institutului pentru Prognoza Economica, Lucian Liviu Albu. Potrivit estimarilor institutului, in ianuarie, rata inflatiei va creste, dupa care, in februarie si martie, se asteapta un recul semnificativ al acesteia. Pe primul trimestru, inflatia ar putea atinge o valoare in jur de 1,9%. Rata somajului va creste in trimestrul 1 cu pana la maximum 0,4 puncte procentuale, Institutul pentru Prognoza Economica estimand o majorare a acesteia, la finele anului, cu 1-1,5 puncte procentuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite