România ar putea adopta euro abia din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit estimărilor prezentate în ultimul raport trimestrial al UniCredit, România ar putea adopta euro abia din 2019, cu patru ani mai târziu decât decât data ţintă a autorităţilor române.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că autorităţile române vor decide în prima parte a anului viitor, împreună cu specialiştii, dacă ar trebui sau nu modificată data ţintă a Românie de adoptare a euro, informează Money.ro.

Adoptarea euro este tot mai departe de România. Potrivit ultimelor estimări ale băncii italiene UniCredit, România ar putea intra în ERM-2, anticamera zonei euro, abia în 2017, iar leul ar putea fi înlocuit de moneda unică abia din 2019. Dacă prognozele analiştilor se adeveresc, România ar fi ultimul stat central şi est-european care va adopta euro. De altfel, autorităţile române au lăsat de înţeles că actuala ţintă de aderare la uniunea monetară este nerealistă.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus în septembrie că data de aderare trebuie să fie rediscutată, dar nu amânată prea mult. Isărescu a subliniat că ţinta ar trebui să fie şi ambiţioasă, şi realistă. Pe de altă parte, economiştii, împreună cu Mugur Isărescu, au avertizat în repetate rânduri că adoptarea timpurie a monedei unice europene înainte de eliminarea dezechilibrelor majore din economie ar crea mari probleme.

Într-un interviu recent pentru Financial Times, preşedintele Traian Băsescu a precizat că România ar putea fi pregătită să adopte euro în 2015, însă problema principală este dacă economia ar fi pregătită pentru această mişcare. În acest context, părţile responsabile şi specialiştii vor analiza dacă obiectivul 2015 trebuie sau nu revizuit, a mai declarat cotidianului britanic preşedintele României.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite