Doar 5% din romani isi pot reduce factura la caldura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care sunt dispusi sa isi cumpere repartitoare de caldura si robineti termostatici au sansa sa reduca factura la caldura cu 25%. In prezent, doar 5,1% din apartamente, in care locuiesc 56.000 de

Cei care sunt dispusi sa isi cumpere repartitoare de caldura si robineti termostatici au sansa sa reduca factura la caldura cu 25%. In prezent, doar 5,1% din apartamente, in care locuiesc 56.000 de cetateni, pot face aceasta economie.
Investesti in repartitoare de caldura, faci 25% economii
Cifrele care ne parvin din partea Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania - FAPR - privind pretul facturii la intretinere in aceasta iarna ne sperie. Daca traiesti intr-o garsoniera si esti singur scapi de 3 luni de iarna - decembrie 2005-februarie 2006 - cu 5 milioane lei, dar daca ai familie cu 4 persoane si-ti permiti sa respiri intr-un apartament cu 4 camere trebuie sa te scotocesti in buget de cel putin 30 milioane lei. In aceasta situatie, cetatenii pot micsora presiunea din portofel? Mihail Popescu, secretarul general al RADET, declara ca, in aceasta iarna, incalzirea ne-ar putea costa cu 25% mai putin daca vom fi buni gospodari si ne vom pune repartitoare de caldura si robineti termostatici la fiecare calorifer. ,Costurile nu sunt prea mari - 1,5 milioane lei per calorifer. Ele pot fi platite in 24 de rate, iar investitia se amortizeaza rapid", sustine Mihail Popescu. "Dupa ce mi-am montat aceste repartitoare, am platit 840.000 lei la trei camere, fata de 1,6 milioane lei. Noaptea si plecarile la serviciu le fixam pe o temperatura minima, iar diferenta se simte in portofel", declara secretarul general al RADET. Acesta da asigurari ca 99,9% din blocurile din Bucuresti au contor la bransament, deci isi pot fixa repartitoare fara probleme. Situatia pare identica si la apa calda, daca iti pui apometre.
Opaina: "Stai in frig si nu folosesti apa"
Presedintele FAPR, Radu Opaina, il contrazice pe reprezentantul RADET si zice ca nu se pot face economii la factura de caldura decat daca "stai in frig si nu folosesti apa". Cert este ca, din datele FAPR, doar 5,1% din apartamentele din Romania au centrale individuale, repartitoare de caldura si robineti termostatici. 35% din apartamente nu au contorizare individuala si, deci, nici o sansa la repartitoare de caldura. Ar mai ramane 55% din apartamente care au contoare individuale si, deci, sansa de a-si reduce costurile cu caldura fixandu-si repartitoare de caldura.

Cati romani au centrale sau sunt contorizati
* 35% nu au contorizare individuala si nici centrale termice de apartament
* 55% nu au contoare individuale si nici centrala termica de apartament sau de bloc
* 5% au contoare individuale si centrala termica de apartament
* 5% au contoare individuale de apartament, repartitoare de costuri si robineti termostatici
* 0,1% au centrala termica de bloc si contorizare indivi-duala de apartament, inclusiv repartitoare de costuri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite