Un român pune deoparte doar 18 euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile mari cu hrana şi întreţinerea locuinţei diminuează sumele ce pot fi economisite Veniturile totale medii lunare ale unui român s-au ridicat, în primul trimestru, la 685 lei,

Cheltuielile mari cu hrana şi întreţinerea locuinţei diminuează sumele ce pot fi economisite

Veniturile totale medii lunare ale unui român s-au ridicat, în primul trimestru, la 685 lei, în timp ce cheltuielile au atins un nivel de 619 lei.

Mai exact, unei persoane îi mai rămân să pună deoparte doar 66 de lei (aproximativ 18 euro) pe lună, ceea ce reprezintă mai puţin de 10% din totalul veniturilor. Venitul mediu lunar se situează cu mult sub nivelul salariului mediu net care a fost de 1.282 lei în luna aprilie. Acest lucru se datorează faptului că în calculul venitului mediu intră şi veniturile scăzute din pensii, ajutoare de şomaj, asistenţă socială şi agricultură.

Cele mai mari venituri, din salarii

La nivelul unei gospodării, veniturile medii lunare au fost, în primul trimestru, de 1.998 lei, în timp ce cheltuielile s-au situat la 1.806 lei. La nivel european, ponderea economiilor în totalul veniturilor se situează în jurul valorii de 10%. În schimb, 10% din venitul mediu al unui european reprezintă aproximativ 45 euro, şi nu 18 euro cum este în cazul românilor.

Cei mai mulţi bani obţinuţi de români, în primele trei luni ale acestui an, sunt reprezentaţi de câştigurile salariale, respectiv 51,1% din venituri. Astfel, având în vedere structura sumelor obţinute lunar de o gospodărie, 1.021 lei provin din salarii şi celelalte venituri asociate lor, 436 lei din prestaţii sociale (21,8%) şi 386 lei reprezintă venituri în natură (19,3%). Restul de 155 de lei sunt venituri din agricultură, din proprietate, activităţi independente şi alte venituri.

Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 90,4% din nivelul veniturilor totale. Cele mai mari cheltuieli efectuate de români în primul trimestru din 2008 au avut ca destinaţie consumul, respectiv 71,7% din total.

602 lei pe mâncare, băutură şi ţigări

Dintr-un total de 1.295 lei ce au avut ca destinaţie consumul, o gospodărie a dat lunar 602 lei pe mâncare, băutură şi ţigări, mai exact, 30,1% din totalul veniturilor. În plus, ponderea cheltuielilor pentru mâncare în totalul veniturilor ar putea să se majoreze în următoarea perioadă, având în vedere creşterea preţurilor.

"Cererea pentru mâncare este inelastică, vrei nu vrei, tot trebuie să mănânci. Dacă ţinem cont de preţurile în creştere, este de aşteptat ca ponderea să fie mai mare", ne-a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Pe lângă consum, o pondere de 15,9% din cheltuielile gospodăriilor au avut ca destinaţie impozitele, contribuţiile şi taxele, adică 287 de lei. Restul cheltuielilor efectuate lunar de o gospodărie (224 lei) au avut ca destinaţii producţia, investiţiile şi alte cheltuieli.

Venituri mai mari la oraşe

În primul trimestru din 2008, veniturile lunare medii pe o gospodărie din mediul urban a fost cu 42,1%, mai mari decât ale celor din mediul rural. Mai exact, populaţia de la oraşe a obţinut venituri lunare de 2.295 lei, în timp ce veniturile gospodăriilor din rural au fost de doar 1.615 lei.

În aceeaşi ordine de idei, şi cheltuielile gospodăriilor de la oraşe au fost mai mari în raport cu cele de la sate. În timp ce orăşenii au cheltuit lunar 2.055 lei, cei de la sate au alocat cheltuielilor doar 1.493 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite