Un roman are credite restante la noua banci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In 2005 a crescut sensibil numarul creditelor restante. Este vorba de 235.000 astfel de credite, in valoare de aproximativ 44 milioane de euro in echivalent lei vechi. 191.000 de persoane

In 2005 a crescut sensibil numarul creditelor restante. Este vorba de 235.000 astfel de credite, in valoare de aproximativ 44 milioane de euro in echivalent lei vechi. 191.000 de persoane inregistreaza restante la plata de peste 30 de zile. Recordul" in materie il detine un roman cu credite restante la noua banci. Ca sanctiune, cei aflati pe lista neagra a Biroului de Credit nu mai primesc un alt imprumut bancar vreme de cel putin 5 ani. "Cele mai multe incidente de plata se inregistreaza in continuare la creditele de consum (195.000), urmate de cele pe card (31.000) si de descoperit de cont. Cel mai bine se prezinta situatia restantelor de plata la creditul imobiliar si ipotecar", preciza ieri pentru ziarul nostru Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Cei mai rau-platnici sunt tinerii pana in 35 de ani, situatie intr-un fel explicabila prin faptul ca acestia au contractat cel mai mare numar de credite. Ca dispunere zonala, cele mai multe restante la plata imprumuturilor se inregistreaza in Bucuresti, Prahova si Iasi.
Acelasi gen de date, raportate in doua parti
O consultare a bazei de date a Biroului de Credit este taxata in medie cu 25.000 lei vechi, iar accesul la Centrala Riscurilor Bancare a BNR se face pe baza de abonament lunar. Desi s-a pus problema unificarii bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare cu aceea a Biroului de Credit vizavi de clientii rau-platnici lucrurile se prezinta in continuare la fel. Prin urmare, bancile raporteaza cam acelasi gen de date in doua parti, cu costuri duble. La recomandarea Bancii Mondiale s-a luat in calcul eliminarea cat de curand a acestui paralelism. Ceea ce nu s-a rezolvat inca in privinta monitorizarii comportamentului de plata al romanilor tine de asa-zisa informatie pozitiva, care contribuie la intocmirea unui istoric de plata al clientului. Doar o singura banca ofera informatii cu privire la clientii creditati, ceea ce face doar in parte eficient Biroul de Credit. Acesta ar trebui sa ofere informatii despre creditele luate de o persoana fizica din sistemul bancar si nonbancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite