În ediţia de mâine - Îşi revine economia, aşa cum a zis Băsescu? Vezi ce spun analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă în urma întrevederii cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, că economia României este pe drumul cel bun şi de aceea nu mai avem nevoie de ultimul miliard de euro de la FMI, bani care ar fi mers la rezervele Băncii Naţionale. Ce înseamnă acest lucru şi cât de realiste sunt previziunile de creştere economică susţinute de preşedinte şi întăr

   • Analiştii chestionaţi de Adevărul consideră că într-adevăr, banii de la FMI care urmau să ajungă la BNR nu ne mai sunt de folos, însă România va continua să se împrumute de pe piaţa internă, la dobânzi mai mari decât cele percepute de FMI pentru finanţarea deficitului bugetar.

   • În ceea ce priveşte perspectivele de creştere economică, analiştii confirmă o creştere în 2011, însă de sub 1% şi nu de 1,5% aşa cum estimează Fondul. Această creştere va oferi un confort psihologic, însă nu va fi resimţită în viaţa de zi cu zi a românilor. Sectoarele care au scăzut cel mai mult în 2009 şi 2010 vor fi cele care vor creşte în 2011, mai puţin construcţiile.

Liviu Voinea, (Grupul de Economie Aplicată): România se va împrumuta în continuare la dobânzi mai mari decât cele ale FMI

Nicolaie Chidesciuc, economist-şef al ING Bank: Am multe motive să cred că avansul economic din acest an nu va fi de 1,5% aşa cum prognozează FMI. Noi avem în vedere o creştere economică de 0,2% pentru acest an.

Aurelian Dochia, analist economic: Sperăm ca economia României să fie pe drumul cel bun, însă sunt mulţi factori care creează incertitudine pe pieţele internaţionale. Vor exista creşteri ale sectoarelor care au scăzut foarte mult înanii trecuţi, cu excepţia construcţiilor.

Lucian Isar, analist economic: Decizia de a nu mai trage bani de la FMI trebuia luată cu mult timp în urmă. Iar asta pentru că rezervele BNR sunt supradimensionate. Ele sunt folosite pentru trei lucruri: În primul rând, pentru a acoperi un anumit număr de luni de importuri, iar ele acoperă acum peste 10 luni. În al doilea rând, pentru a contracara un eventual atac asupra leului, dar 33 de miliarde de euro este o sumă foarta mare, având în vedere suma de lei din economie. Eu nu am înţeles de ce statul a împrumutat atâţia bani la care să plătim dobânzi în condiţiile în care banii stau la BNR.

Citiţi în ediţia de mâine a ziarului „Adevărul" care vor fi efectele noului acord de precauţie cu FMI şi cum schimbă acesta imaginea României în lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite