Noi reguli fiscale, valabile din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar fi trebuit să intre în vigoare tot de anul viitor, Executivul a amânat însă cu un an, respectiv până în 2009, aplicarea impozitului de 2% pentru veniturile obţinute din produsele

Deşi ar fi trebuit să intre în vigoare tot de anul viitor, Executivul a amânat însă cu un an, respectiv până în 2009, aplicarea impozitului de 2% pentru veniturile obţinute din produsele agricole vândute la centrele specializate.

O altă modificare constă în impozitarea câştigurilor la jocurile de noroc tip cazino şi maşini electronice. Astfel, veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16%, aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net care nu depăşeşte cuantumul de 10.000 lei şi cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 10.000 lei inclusiv.

Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor. Veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură mai mici de 600 de lei nu sunt impozitate.

Tot la capitolul "impozitul pe venit" a fost majorat plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii, de la 900 de lei, în prezent, la 1.000 de lei. Potrivit Codului Fiscal valabil începând de la 1 ianuarie 2008, se amână totodată pentru 2010 generalizarea sistemului aplicat, de la 1 ianuarie 2007, de către societăţile bancare la plata impozitului pe profit, şi care ar fi trebuit pus în practică pentru toţi contribuabilii, de la 1 ianuarie 2008.

În ceea ce piveşte TVA, a fost eliminată prevederea, introdusă la 1 ianuarie 2007, privind taxarea inversă sau simplificată pentru lucrările de construcţii-montaj. Această măsură este valabilă acum în cazul tranzacţiilor efectuate, în acest domeniu, între două persoane juridice.

Prin actul normativ valabil începând de anul viitor se stabileşte în acelaşi timp prelungirea, până la 31 decembrie 2011, a plăţii TVA în vamă pentru importuri, urmând ca abia din 2012, când România îşi va fi întări sistemul de control al TVA, să fie din nou aplicabile măsurile de plată simplificată a TVA pentru toţi importatorii, aşa cum se aplică în prezent pentru cei care realizează în anul precedent importuri de cel puţin 150 milioane lei.

Începând tot cu anul fiscal 2008, consiliul local poate acorda persoanelor juridice scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren doar în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională.

Tot de anul viitor, organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru noi tipuri de venituri, respectiv sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii (n.r.- sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz), veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii (n.r.- altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică) şi sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

S-a schimbat şi Codul de Procedură Fiscală

Tot de la 1 ianuarie 2008, valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorată bugetului de stat, se calculează prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit noilor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal, companiile româneşti nu vor mai fi obligate, începând de la 1 ianuarie 2008, să înregistreze în ţară contractele încheiate cu firme străine sau cu persoane fizice nerezidente, pentru operaţiuni derulate în afara ţării.

Legislaţia privind impunerea veniturilor obţinute din România de nerezidenţi a fost completată cu o nouă prevedere care permite depunerea la plătitorii de venit a certificatelor care atestă rezidenţa, în original şi în copie, de către nerezidenţii beneficiari ai veniturilor din România.

Prin norme se clarifică totodată şi regimul fiscal al impozitului pe profit aplicabil cheltuielilor cu pierderile tehnologice, cu transportul şi cazarea unor persoane fizice asimilate salariaţilor, precum şi a celor legate de stocuri şi mijloace fixe distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră.

În actul normativ amintit se introduc şi unele precizări legate de aplicarea scutirii de la plata impozitului pe dividende în cazul dividendelor distribuite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române. În ceea ce priveşte accizele şi alte taxe speciale, actul normativ indică regulamentele Comisiei Europene ca instrumente de lucru în toate statele membre UE şi face referire la reguli de comercializare şi transport al tutunului brut şi al celui parţial prelucrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite