Economia continuă să patineze în groapa recesiunii - Revista presei economice
0Presa economică de astăzi scrie despre continuarea trendului descendent pentru economica României, descurajarea investitorilor chinezi de statul român sau posibilitatea plătirii datoriilor în rate de către firme. Printre alte subiecte, speculatorii dau tonul evoluţiei leului, iar profitul SIF Oltenia s-a dublat în 2009.
Economia continuă să patineze în groapa recesiunii. Toată lumea aştepta o revenire a economiei la trimestrul anterior, dar scăderea s-a accentuat de la -0,6% la -1,5% T4 '09 faţă de T3 '09. PIB-ul a coborât în 2009 cu 7,2%, marcând o intoarcere la 180 de grade faţă de 2008, când economia a atins un punct de maxim. După surpriza din trimestrul al treilea, când economia a dat semne de revenire, majoritatea analiştilor şi-au îmbunătăţit previziunile privind situaţia din ultima parte a anului, văzând România ca şi ieşită din recesiune, scrie Ziarul Financiar.
„Facilităţile" acordate de stat au alungat 40% dintre chinezi. În 20 de ani, reprezentanţii celui mai numeros popor au investit în ţara noastră 300 milioane de euro. Îi întâlnim pe strada, în mijloacele de transport în comun sau în propriile maşini de lux. Majoritatea se îndreaptă fie spre complexurile comerciale de la periferia Capitalei, „Europa” sau „Dragonul Roşu“, fie spre şantierele patriei sau chiar spre propriile fabrici pe care, puţini dintre ei ce-i drept, au reuşit să le deschidă în ţara noastră. Investiţiile chineze în România, din ultimii 20 de ani, au atins aproximativ 300 de milioane de euro, anunţă Financiarul.
Firmele din România şi-ar putea plăti datoriile la stat în rate. Autorităţile vor să introducă în acest an un sistem prin care restanţele la buget să poată fi eşalonate. Este a doua încercare a autorităţilor române de a-i ajuta pe oamenii de afaceri afectaţi de criză. Măsura de amânare a plăţii datoriilor către stat pe o perioadă de 6 luni, introdusă anul trecut, a fost accesată de puţini patroni din cauza condiţiilor dure, aunţă Money.
Speculatorii dau tonul evoluţiei leului. Evoluţia de săptămâna trecută a monedei naţionale a fost influenţată, mai mult, de evenimentele externe, legate de salvarea de la falimentul naţional a Greciei, supusă unor puternice atacuri speculative, şi, mai puţin, de datele economice interne. Euforia care cuprinsese mediul economic, după ce majoritatea analiştilor estimau ieşirea din recesiune începând cu ultimul trimestru al anului trecut, a fost "stinsă" de INS, care a anunţat că PIB-ul din ultimele trei luni ale lui 2009 a înregistrat o scădere de 1,5%, în termeni reali, comparativ cu trimestrul trei, economia României scăzând anul trecut cu 7,2%, notează Curierul Naţional.
Profitul SIF Oltenia s-a dublat în 2009. Societatea de Investiţii Financiare Oltenia (SIF5) a obţinut în 2009 un profit net de 187,33 milioane lei, de două ori mai mare decât în 2008, când profitul net s-a situat la 86,743 milioane lei, potrivit informaţiilor financiare preliminate transmise Bursei de Valori Bucureşti. De asemenea, în 2009 s-au dublat atât veniturile, cât şi cheltuielile companiei, acestea cifrându-se la 261,868 milioane lei, respectiv 69,327 milioane lei, potrivit Bursa.