Doar randamentul fondurilor de investiţii pe acţiuni a depăşit inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 4 luni din 2006, indicele fondurilor mutuale a înregistrat o creştere de 1,57 puncte procentuale, potrivit datelor centralizate la Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament

În primele 4 luni din 2006, indicele fondurilor mutuale a înregistrat o creştere de 1,57 puncte procentuale, potrivit datelor centralizate la Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv UNOPC. În aceeaşi perioadă, inflaţia a fost de 1,9%.
Pe categorii de plasamente, fondurile diversificate au avut un randament de 2%, aproape egal cu inflaţia, şi doar cele pe acţiuni au depăşit indicele preţurilor de consum, înregistrând o medie a performanţelor de 2,6%. În pierdere au ieşit fondurile monetare (cu un randament inferior inflaţiei, de 1,4%) şi cele pe obligaţiuni (-0,2%).
În luna aprilie însă, fondurile diversificate au fost singurele care au depăşit rata lunară a inflaţiei (0,42%), cu un randament de 0,7%, în timp ce fondurile pe acţiuni au realizat o medie a performanţelor de doar 0,3%. Analiştii explică acest fenomen prin scăderile pe toată linia înregistrate la Bursă în luna aprilie, coroborate cu o îmbunătăţire uşoară a randamentului celorlalte tipuri de plasamente.
Faţă de primele 4 luni din anul trecut, în aceeaşi perioadă din 2006 s-a înregistrat o apreciere cu 13,38% a indicelui fondurilor mutuale, iar inflaţia anualizată (aprilie 2005/aprilie 2006) a fost de 6,9%.
Privind evoluţia pe ansamblul pieţei, conducerea UNOPC apreciază că activele nete ale fondurilor deschise de investiţii şi-au menţinut trendul de creştere. În primele 4 luni din acest an, pe piaţa românească au intrat 6 noi fonduri, totalul acestora ajungând la 29. Numărul acestora "va fi cu siguranţă depăşit în perioada următoare", afirmă reprezentanţii UNOPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite