Chiar dacă proiectul european va fi salvat din criza datoriilor publice, problemele fundamentale ale Uniunii rămân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană, şi în special ţările PIIGS, au în continuare un handicap serios în ceea ce priveşte competitivitatea, şi cu o mare problemă de ordin demografic. Iar asta pune în continuare presiuni mari pe programele sociale. Prin urmare, găsirea unor soluţii pentru problema supra-îndatorării nu înseamnă în mod obligatoriu şi salvarea proiectului european pe termen lung.

„Problemele fundamentale ale Europei vor fi rezolvate doar când vor deveni acute, ceea ce biologic nu se va întâmpla decât peste vreo câţiva ani”, concluzionează Lucian Isar, neîncrezător în capacitatea Europei de a depăşi provocările cu care se confruntă.

Prin comparaţie, Aurelian Dochia, care se uită pe un termen mai lung de timp, pare a avea o perspectivă ceva mai optimistă: „Criza va forţa UE să-şi schimbe modelul de dezvoltare, confruntată fiind cu concurenţa  din alte zone ale lume. Vedem peste  tot în UE că se impun măsuri de  austeritate care prevăd reforme ale pensiilor şi ale altor programe sociale, şi o corelare mai bună a salariilor cu productivitatea”.  Doar că şi perspectiva acestuia este umbrită de un mare semn de întrebare: „În ce măsură un nou model va fi acceptat social şi susţinut politic?”.

Citeşte mai multe despre problemele fundamentale ale construcţiei europene pe Forbes.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite