Care sunt produsele de lux interzise, dar comercializate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilegalitatea nu-i opreşte pe unii oameni să comercializeze produse de lux interzise.

Sancţiunile şi închisoarea nu au reuşit să-i sperie pe cei care, de-a lungul timpului, au continuat să comercializeze produse de lux interziseMai mult, unele,  precum pieile de animale, au devenit tot mai populare, deşi comercializarea lor este ilegală.

Îmbrăcămintea confecționată din blană de animale a avut întotdeauna o imagine sofisticată și de lux pentru cei care o poartă, iar interzicerea comercializării nu va opri tranzacţionarea acestor produse.

Reprezentanții CNBC au realizat o selecție a celor mai populare produse interzise din întreaga lume.

Fildeșul

Fildeș

Fildeșul sau ivoriul este un material produs din dinții și colții unor animale, precum elefantul, rinocerul şi morsa.

În general cuvântul „fildeș” este folosit pentru colții de elefant. Fildeșul a fost utilizat pentru scopuri ornamentale și practice. Înaintea introducerii plasticului, era folosit pentru bile de biliard, clape de pian, cimpoi și o gamă largă de obiecte ornamentale.

În 1989, la nivel global, a fost impusă o interdicție de a vinde fildeș. Motivul era scăderea îngrijorătoare a populației de elefanți. Specia era considerată pe cale de dispariție și se așteptau măsuri pentru salvarea animalelor. La data respectivă, numărul elefanților africani era de 625.000.

În 2009, numărul elefanților uciși ilegal în Africa în fiecare an era de 37.000. Prețul unui kilogram de fildeș era în acea perioadă de 1.100 de euro în Asia, în timp ce în Kenya acesta era de 40-45 de euro. Un elefant matur are aproximativ 50 de kilograme de fildeș.

Există încă o piaţă neagră înfloritoare a acestor bunuri, fapt demonstrat la 15 noiembrie 2011, când a fost confiscat fildeș în valoare de 2.2 milioane dolari într-un port din Hong Kong.

Pielea de piton

Piele de piton

Pielea de piton este folosită în China încă din anchitate pentru a construi erhu, un instrument muzical tradițional. Din momentul în care reptilele au fost introduse pe lista specilor pe cale de dispariție,China a devenit foarte strictă, în ceea ce privește comerțul cu piele de piton, iar erhu a început să fie confecționat doar din șerpi crescuți în ferme și nu în sălbăticie.

Statul California a interzis comerțul cu piele de șarpe încă din 1970, dar acest lucru nu a împiedicat-o pe actrița Reese Witherspoon să dea 3.820 de dolari pe o geantă din piele de piton de la Chloé. Când reprezentanții organizației Oamenii pentru Tratamentul Etic al Animalelor (People for the Ethical Treatment of Animals - PETA) au descoperit acest lucru, i-au trimis actriței un videoclip în care sunt descrise metodele prin care sunt selectate materialele, iar ea a mutat geanta în spatele dulapului, mai mult pentru încântarea PETA.

Trabucuri cubaneze

Trabucuri cubaneze

În februarie 1962, președintele John F. Kennedy a impus embargo în cazul comerțului cu trabucuri din Cuba, iar de atunci americanii entuziasmați de trabucuri au fost nevoiți să accepte produsele din țara lor natală sau cu cele ale aliaților lor.

Potrivit consumatorilor de trabucuri, orice trabuc făcut în afara Cubei reprezintă un susbstitut palid pentru ceea ce reprezintă în realitate un trabuc cubanez.

Pierre Salinger, care a avut funcția de secretar de presă al lui  Kennedy în acea perioadă, a susţinut că preşedintele i-a ordonat să-i procure 1.000 trabucuri cubaneze, cu o zi înainte de punerea în aplicare a embargoului.

După aproape 50 de ani, interdicţia rămâne în vigoare, dar industria de trabuc cubanez a rămas pe linia de plutire. În 2010, vânzările la nivel mondial au crescut doi la sută, datorită unei pieţe în creştere pentru acest produs în China.

“Oamenii știu că trabucurile cubaneze sunt cele mai bune”, a spus KC Chan, persoană care gestionează distribuţia de trabucuri Habanos SA în China.

Caviarul Beluga

Caviar Beluga

Caviarul, ca și șampania, este asociat cu luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai dorite sortimente este caviarul Beluga, care provine de la morun și este cel mai scump caviar.

Peștele care dă aceste icre este pe cale de dispariție, de aceea a fost interzis. Iar singura modalitate  de a cumpăra acest sortiment de caviar este de a vizita Caviar House & Prunier din Marea Britanie și nu se vinde online.

Foie gras

Foie Gras

Foie gras are o istorie veche de peste 4.500 de ani. Este termenul franțuzesc pentru „ficat gras“, iar metoda de transformare a ficatului gâștelor sau rațelor într-o asemenea delicatesă nu are nimic în comun cu finețea gustului.

Metoda de a obține un ficat gras nu este una dintre cele mai frumoase: egiptenii îndopau  gâștele cu smochine. Îndoparea gâștelor se făcea cu ajutorul unor tuburi din metal și o pâlnie.

Egiptenii au fost primii care au răspândit metoda hrănirii. Francezii sunt însă aceia care au contribuit la creșterea popularității foie gras-ului prin îmbunătățirea tehnicii de hrănire. Tot francezii au fost cei care au desoperit noi feluri de a găti foie gras, cunoscute și astăzi. De-a lungul anilor, ei au dezvoltat o pasiune pentru acest fel de mâncare și, astfel, foie gras a devenit o emblemă a gastronomiei frantuzești.

În Franța, 80% dintre consumatorii de foie gras îl mănâncă rece, în timp ce același procent de americani îl preferă cald. Prețul mediu al unei conserve cu foie gras de calitate variază între 80 și 120 de euro.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite