Doar patru la suta din producatorii de mezeluri si lactate lucreaza dupa normele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei peste 2000 de procesatori de carne si lactate, doar patru la suta lucreaza dupa normele Uniunii Europene, reiese din datele Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (AVSA). Pe lista

Din cei peste 2000 de procesatori de carne si lactate, doar patru la suta lucreaza dupa normele Uniunii Europene, reiese din datele Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (AVSA). Pe lista societatilor care aplica normele UE in materie figureaza mai putin de 20 de unitati din sectorul prelucrarii carnii de porc, pasare si vanat si tot atatea care proceseaza lapte. La polul opus se afla marea masa a unitatilor de profil din industria alimentara, care nu mai au nici o sansa de supravietuire de la 1 ianuarie 2007, pentru ca au putine sanse sa puna in aplicare normele sanitar-veterinare impuse de exigentele UE. Conform datelor AVSA, circa 60 la suta din unitatile de prelucrare a laptelui si 80 la suta din cele de procesare a carnii risca sa-si puna lacat la poarta la data intrarii tarii noastre in UE. "In Polonia, integrata deja in UE, s-au inchis nu mai putin de 2.000 de unitati de procesare din domeniul carnii si al laptelui, sector al industriei alimentare unde cerintele europene sunt cel mai greu de indeplinit", ne-a declarat Mihai Lungu, presedintele patronatului Romalimenta. El spune ca una din cele mai mari probleme ale procesatorilor, in special din domeniul carnii, este aceea legata de protectia mediului. "Normele de protectie a mediului pe care va trebui sa le indeplinim necesita cele mai mari investitii. De exemplu, in cazul producatorilor de mezeluri, investitiile pentru protectia mediului - statii de epurare etc. - pot fi de 70-150.000 euro/unitate de marime medie. Se poate ajunge si pana la 500.000 de euro in cazul unitatilor mari de procesare", a mai spus Lungu. Exista insa si societati care, desi nu indeplinesc acum normele UE, s-au angajat la programe ferme de restructurare si investitii pentru perioada 2005-2007. Din informatiile AVSA rezulta ca pe aceasta lista se afla 56 de unitati din sectorul carne si produse din carne, sase din domeniul carnii de pasare si 41 din sectorul prelucrarii laptelui. La acestea se adauga sase agenti economici care au ca obiect de activitate procesarea pestelui. In plus, exista si 67 de societati care au solicitat perioada de tranzitie - pana in 2009, la care are dreptul tara noastra - pentru a-si pune la punct capacitatile de productie conform standardelor europene in domeniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite