Cum procedezi dacă nu ai primit încă plicul cu declaraţia de venit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formularele pot fi descărcate de pe internet sau pot fi luate de la administraţia financiară Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încheiat acum o săptămână acţiunea

Formularele pot fi descărcate de pe internet sau pot fi luate de la administraţia financiară

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încheiat acum o săptămână acţiunea de trimitere, prin poştă, a plicurilor cu declaraţia de venit. Cu toate acestea, mulţi contribuabili nu au primit încă la domiciliu aceste formulare. Ce trebuie făcut în astfel de situaţii? ANAF explică că tipizatele pot fi luate de la administraţia financiară sau pot fi descărcate de pe site-ul agenţiei.

"Recomandăm contribuabililor, ca, în cazul în care nu primesc plicul cu formularele de declaraţie de venit, să se adreseze administraţiei fiscale în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul pentru a primi formularele de declaraţie, asigurate de asemenea în mod gratuit", precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Formularele ce se regăsesc în plicurile trimise de către ANAF pot fi însă descărcate şi de pe site-ul instituţiei, la adresa anaf.mfinante.ro, secţiunea "Asistenţă contribuabili" - "Toate formularele cu explicaţii" (Declaraţie privind veniturile realizate, Formularul 200). Plicurile speciale trimise de Fisc conţin, în afara formularelor 200 "Declaraţie privind veniturile realizate", şi un ghid de completare a formularelor, o scrisoare adresată contribuabilului şi plicul destinat trimiterii declaraţiei de venit organului fiscal.

Pentru plicul special nu se achită taxele poştale

"Recomandăm contribuabililor ca pentru transmiterea prin poştă a formularului declaraţiei de venit să utilizeze plicul primit cu indicaţia "CR", acesta fiind un plic special pentru care nu trebuie să achite taxele poştale", precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

În cazul în care persoanele în cauză vor utiliza un alt plic, în afara celui primit de la Fisc, taxele poştale vor fi suportate de către contribuabili. "Menţionăm, de asemenea, că serviciile poştale pentru trimiterea plicului cu declaraţia de venit sunt gratuite numai dacă trimiterea se face în zilele de luni până vineri, Poşta Română aplicând taxe poştale suplimentare în zilele de sâmbată, duminică şi în sărbătorile legale", mai explică Agenţia.

După completarea formularelor de declaraţie de venit, unul dintre exemplare este introdus în plicul primit, iar celălalt se păstrează de către contribuabil. "Plicul cu formularul declaraţiei completat se depune la oficiul poştal cel mai apropiat, de unde se primeşte o recipisă, ca dovadă a respectării obligaţiei de declarare a veniturilor", mai precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Cine trebuie să completeze declaraţia privind veniturile?

Potrivit ANAF, nu toţi contribuabilii au însă obligaţia de a depune la Fisc declaraţia privind veniturile realizate, respectiv Formularul 200, până la termenul-limită de 15 mai 2008. "Precizăm că persoanele fizice care în anul 2007 au realizat numai venituri din salarii sau asimilate salariilor nu au obligaţia declarării acestor venituri", explică ANAF, precizând totodată că nici persoanele care au obţinut în 2007 venituri doar din pensii nu au obligaţia depunerii acestei declaraţii.

Trebuie aşadar subliniat că au această obligaţie doar acele persoane fizice care au obţinut anul trecut venituri din: activităţi independente (activităţi comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuală), din cedarea folosinţei bunurilor (închirieri, arendă), din activităţi agricole (de felul cultivării florilor, a legumelor în sere, a pepinierelor etc.), din operaţiuni cu valută la termen şi din transferul titlurilor de valoare (acţiuni).
În afara formularului declaraţiei de venit completat, contribuabilul trebuie să anexeze totodată şi adeverinţele care atestă realizarea veniturilor declarate.

Veniturile obţinute în străinătate se declară tot până la 15 mai

Tot până la data-limită de 15 mai trebuie să-şi declare veniturile şi acei contribuabili care au obţinut în decursul anului trecut anumite sume de bani în străinătate. Declaraţia privind veniturile din străinătate, Formularul 201, se completează de către persoanele fizice române cu domiciliul în România care au realizat în 2007 venituri din străinătate, respectiv din activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul
titlurilor de valoare, pensii şi altele. "Se depune câte o declaraţie pentru fiecare ţară şi pentru fiecare categorie de venit.

Declaraţia se depune şi de către cei care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă timp de 3 ani, conform art. 7 Cod Fiscal. Se completează de mână, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată", se explică pe site-ul ANAF, precizându-se, totodată, că veniturile din salariile obţinute în străinătate nu se declară.

Unde găsim informaţii suplimentare

Înainte de completarea efectivă a formularului declaraţiei de venit, contribuabilii trebuie să consulte ghidul primit în plicul de la Fisc. Dacă nu l-au primit la domiciliu, pot găsi informaţiile suplimentare necesare completării declaraţiei la adresa web a instituţiei. Instrucţiunile de completare sunt anexate astfel Formularului 200.

Dacă şi după consultarea acestora mai există nelămuriri privind modul de completare a formularelor de declaraţie, contribuabilii pot solicita informaţii suplimentare, prin telefon sau direct, de la administraţia fiscală în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul.

O altă variantă de a obţine informaţii suplimentare este Centrul de Asistenţă a Contribuabililor, la numărul de telefon 0314.039.160.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite