In privatizarea Tractorul, doar forta de munca ieftina conteaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar forta de munca ieftina ii intereseaza pe investitori la Tractorul Brasov. Piata interna, avida de cel putin 20.000 de tractoare in urmatorii sapte ani, nu reprezinta nici un atu pentru cei

Doar forta de munca ieftina ii intereseaza pe investitori la Tractorul Brasov. Piata interna, avida de cel putin 20.000 de tractoare in urmatorii sapte ani, nu reprezinta nici un atu pentru cei interesati de uzina brasoveana. Ieri, AVAS a publicat anuntul de privatizare si mizeaza pe companii precum: Sanko Holding Turcia, Nardi Italia, Preiss-Dimler Germania, Trust Provider Romania, GiebereiHeunisch - Germania si Mahindra India. Unul dintre investitorii straini interesati de Tractorul ne-a declarat: "Protectia sociala exagerata din Europa de Vest ne creeaza costuri excesive. Devenim necompetitivi datorita presiunilor pe care le fac sindicatele asupra patronilor. Un salariat dintr-o uzina tip Tractorul din Italia, de exemplu, ne costa 3.000 euro pe luna - 1.500 euro salariul si 1.500 euro taxele pentru stat. In acest caz, este greu sa mai intri in competitie cu China, unde pe producator il costa 100-300 dolari per total un muncitor. Aceasta fiind realitatea, suntem foarte tentati sa ne orientam catre Romania, de exemplu, unde deocamdata forta de munca este ieftina." Este atat de important acest argument, incat producatorii straini de utilaje agricole ar fi interesati chiar de construirea unor uzine green field nu neaparat uzina din Brasov. Gheorghe Apostu, liderul Sindicatelor Tractorul, accepta ca valabila aceasta intentie a investitorilor: "Asa este. Investitorii se bazeaza pe forta de munca ieftina din Romania. Chiar si indienii de la Mahindra au in cap acest argument", declara Apostu.
Site-ul Guvernului, "vinovat" de diminuarea exporturilor
Investitorii nu pun deloc baza pe piata interna din Romania, chiar daca aceasta are capacitatea fizica de a absorbi 3.100 de tractoare pe an. Agricultura, tot mai sfaramitata pe parcele de un pogon, si cu prea putine ferme, nu le da un semnal pozitiv investitorilor. Practic, ei ar produce aici, dar pentru terte piete. Si in prezent Tractorul are piata de export, dar contractele sunt mici, fara forta financiara. Pentru micimea acestora, liderul Gheorghe Apostu da vina pe site-ul Guvernului, unde Tractorul figureaza ca societate in privatizare sau lichidare: "Aceasta exprimare ne-a adus un mare prejudiciu in fata importatorilor. Acestia si-au pierdut increderea si multe contracte de export nu au fost, inca, incheiate", declara Apostu.Romania are o piata de 10 milioane de hectare si o nevoie imperioasa de 180.000 de tractoare. Din nefericire, are tot atatea parcele pe care nu pot intra decat caii si plugul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite