In privatizarea Distrigaz-Sud, romanii si francezii au un obiectiv comun - dezvoltarea si modernizarea companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distrigaz-Sud a trecut la francezii de la Gaz de France contra sumei de 311 milioane de euro. Dar ce se asteapta de la aceasta privatizare? Romanii asteapta dezvoltarea companiei, management european,

Distrigaz-Sud a trecut la francezii de la Gaz de France contra sumei de 311 milioane de euro. Dar ce se asteapta de la aceasta privatizare? Romanii asteapta dezvoltarea companiei, management european, investitii si tarife corecte. Francezii sunt de acord cu aceste sperante si admit ca nu au venit in Romania pentru a controla Distrigaz-Sud, ci s-o dezvolte. Timpul ne va confirma sau infirma aceste sperante.
Dan Ioan Popescu:
Nu vor avea loc cresteri majore de pret, iar locurile de munca vor fi mentinute
"Privatizarea Distrigaz-Sud s-a incheiat, fiind o privatizare importanta pentru Sistemul Energetic National. Aceasta privatizare este extrem de importanta pentru Ministerul Economiei si Comertului datorita implicatiilor deosebite pe care le are societatea in furnizarea gazelor naturale in Romania. Procesul de privatizare a fost lansat in 5 decembrie 2003, punandu-se, in principal, trei conditii fundamentale pentru ca o societate sa participe la acest proces de privatizare: venituri anuale de peste 1 mld. de dolari in ultimii 3 ani fiscali, venituri care sa provina din activitati in domeniul gazelor, experienta tehnica si manageriala de minimum 3 ani in sectorul gazelor si/sau utilitati si, normal, scrisorile de recomandare bancare, care insotesc asemenea procese de privatizare. Pentru Distrigaz-Sud am avut patru competitori: Gaz de France, Enel, Ruhrgas si Gazprom. In urma procesului de analiza a ofertelor depuse, a fost initiata negocierea directa cu Gaz de France, care a prezentat cea mai buna oferta pentru aceasta societate. Mentionez ca prin aceasta privatizare, locurile de munca din Distrigaz-Sud se vor mentine. Mai mult decat atat, ele se stabilizeaza prin aceasta investitie majora. In plus, in negocierile cu Gaz de France, au fost luate masuri pentru a nu fi inregistrate cresteri majore ale tarifului de distributie a gazelor dupa vanzarea Distrigaz-Sud. Totodata, va exista un parteneriat strategic intre Gaz de France si conducerea Distrigaz-Sud, reprezentata de directorul general Liviu Duinea. Toate deciziile majore, conform contractului de privatizare, se vor lua cu acordul a 75% dintre actionari. Ceea ce inseamna ca, atat timp cat statul roman va detine minimum 26% din actiuni, deciziile se vor lua impreuna".
Jean-Francois Cirelli:
Nu vrem sa controlam Distrigaz-Sud, ci s-o dezvoltam
"Gaz de France se mandreste ca este in Romania. De ce am venit in Romania? Pentru ca este o tara mare, o mare producatoare de gaze, care are o mare experienta in domeniul gazier, prin toate companiile romanesti care functioneaza in aceasta industrie, de care noi suntem foarte multumiti, prin contactele pe care le-am avut cu acestea, in care avem incredere si pe care le putem dezvolta. Iata de ce avem incredere si speram intr-o dezvoltare solida, care poate fi benefica pentru ambele parti, iar din 19 octombrie vom fi parteneri cu statul roman, care detine Distrigaz-Sud, compania pe care intentionam sa o dezvoltam. Nu am venit pentru a lua controlul unei societati, pentru a forta societatea Distrigaz, ci pentru a investi, pentru ca noi credem in dezvoltarea Romaniei, noi credem in beneficiul mutual al colaborarii dintre Distrigaz si GDF. Obiectivul nostru principal este satisfacerea clientilor actuali ai Distrigaz, aproape 2 milioane de persoane. Vom investi pentru a renova distributia, pentru a dezvolta toate capacitatile".
Liviu Duinea:
Consumatorii - cei care dau puterea unei companii
"Investitiile din 2002 au fost de 13 milioane de dolari de la Banca Mondiala si 492 miliarde lei din resurse proprii. Am inlocuit atunci 475 km de retea. In 2003, Distrigaz-Sud a investit. In 2003, prin investitiile in aparatura de reglare, pierderile s-au redus pana la aproape de 0,37%. Sumele investite in 2003 se apropie de cele din 2002, dar cele din 2004 vor depasi 1.634 miliarde lei din surse proprii", ne-a declarat, in exclusivitate, Liviu Duinea, directorul general al Distrigaz-Sud. Acestor fonduri li se adauga inca 22 milioane de euro din credite externe, prin care compania inlocuieste inca 240 km de conducte. Concomitent, Distrigaz-Sud a dezvoltat si reteaua de distributie catre consumatorii finali cu circa 200 km de teava. "Implicit, a crescut si numarul de consumatori. Compania este extrem de dinamica, numarul de consumatori apropiindu-se de 920.000, din care 890.000 sunt consumatori casnici. Numarul acestora este in continua crestere, deoarece, in final, ei dau puterea unei companii ca Distrigaz-Sud", ne-a mai declarat Liviu Duinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite