Cu ce prime a venit iepuraşul în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mediul privat spun că vor să-l respecte anul acesta. şi funcţionarii publici din mai multe oraşe au beneficiat de bonificaţii de sărbători. În general, companiile stabilesc bugete de premiere

mediul privat spun că vor să-l respecte anul acesta. şi funcţionarii publici din mai multe oraşe au beneficiat de bonificaţii de sărbători. În general, companiile stabilesc bugete de premiere consistente cu ocazia acestei sărbători. Există însă şi angajaţi care nu au primit nimic. Este vorba atât de unii funcţionari publici din administraţia locală, dar şi de lucrători ai unor companii private.
Angajatorii din mediul privat autohton par să fie mai generoşi anul acesta de Paşte cu propriii salariaţi decât marile companii multinaţionale. Cei doi operatori de telefonie mobilă Vodafone România şi Orange România au anunţat că anul acesta nu acordă bonificaţii cu ocazia acestei sărbători. În schimb, la Atlassib, toţi angajaţii vor beneficia de prime, care variază între 100 RON şi 1.500 RON. Ilie Carabulea, managerul companiei de transport intern şi internaţional, ne-a declarat că sumele acordate ţin cont de vechimea fiecărui angajat, aşa explicându-se şi diferenţele. "Oamenii îşi pot cheltui sumele primite în lanţul de magazine al companiei", mai spune Carabulea. şi cei 270 de angajaţi ai producătorului de confecţii Dinasty din Piatra Neamţ vor primi de Paşte sume cuprinse între 50 - 250 RON, ne-a declarat Carmen Muraru, directorul executiv al companiei. Prime, dar şi alimente pentru cei 7.000 de lucrători s-a gândit să acorde şi Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova. Sumele depăşesc 250 RON de persoană. La acelaşi sistem mixt de premiere apelează şi Dan Ostahie, managerul grupului Altex, care are anul acesta bani şi bonuri de cadouri pentru cei 3.000 de angajaţi. (Simona Simionescu)Multinaţionalele au clemenţă de la vameşi"Eu primesc din străinătate, de la firma-mamă, diverse obiecte de protocol inscripţionate, alături de sacoşelele în care să le pun. Până şi vameşii sunt înţelegători în această privinţă şi calculează toate taxele la 10% din valoarea trecută în acte a acestor produse. Este o practică tacită, internaţională", ne-a spus patronul firmei Danroth, Dan Smărăndescu. Managerii societăţilor internaţionale au o strategie bine definită. "Noi stabilim încă de la începutul anului paşii pe care îi vom urma în perioada sărbătorilor. De obicei, trimitem clienţilor noştri felicitări şi cadouri simbolice", ne-a spus Iulian Mangalagiu, director de vânzări şi marketing la Ceresit-Henkel.

Iepuraşul, darnic cu funcţionarii publici din Timiş
Angajaţii Primăriei Timişoara au buzunarele pline de Paşte. De la portar la primar, fiecare a primit câte 800 RON primă, echivalentul a peste 200 de euro. La cei aproximativ 400 de angajaţi, cheltuiala se ridică la aproximativ zece mii de euro. Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune că acordarea unei prime de Paşte şi a uneia de Crăciun este stabilită prin contractul colectiv de muncă. În schimb, angajaţii Prefecturii Timiş nu primesc niciun leu în plus de Paşte. La Consiliul Judeţean Timiş, situaţia se schimbă. În medie, fiecare funcţionar din cadrul instituţiei primeşte de Paşte în jur de 500 RON. Pentru personalul contractual este prevăzută suma de aproximativ 100 RON de persoană.

Clujenii sunt norocoşi
Cei 450 de angajaţi din Primăria Cluj-Napoca primesc de Paşte o primă care echivalează cu un salariu mediu pe economie, conform contractului colectiv de muncă. În schimb, angajaţii primăriilor din Baia Mare şi din Oradea nu beneficiază de prime. Explicaţia dată de Serviciul de personal se referă la fondul limitat de premiere, de doar 10 la sută pe lună. Vasile Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, ne-a declarat că nimic nu-i împiedică pe angajaţi să-şi negocieze şi prime de Paşte.

Buget de austeritate la Bacău
Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean Bacău au anunţat că angajaţii nu vor beneficia de prime sau cadouri cu ocazia Sărbătorilor , din motive de… austeritate. "Nu vor fi prime de Paşte, nici pentru salariaţii instituţiei şi nici pentru consilierii judeţeni", a anunţat sec preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea. şi la Prefectura judeţului Bacău angajaţii par să fi scăpat în acest an de "grija" pachetului ori a plicului cu o primă. Nici la primăria oraşului lucrurile nu sunt mai plăcute pentru angajaţi, care se pot aştepta cel mult la o felicitare.

Prime de 1.000 RON pentru funcţionarii ieşeni
Angajaţii Primăriei Iaşi, dar şi cei de la regiile şi direcţiile municipalităţii, beneficiază de prime de Paşte. Gheorghe Nechita, şeful municipalităţii, a anunţat că primele pentru funcţionarii primăriei sunt cuprinse între 75 şi 1.000 RON, în funcţie de responsabilităţi. şi angajaţii de la Citadin, societatea care se ocupă cu repararea străzilor din municipiu, au primit bonificaţii de până la 150 RON.

15 dosare de privatizare trebuie refăcute
Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii a 15 societăţi incluse în priorităţile programului de privatizare pe anul 2006, ale căror dosare de prezentare trebuie reactualizate. Potrivit conducerii autorităţii pentru privatizare, există mai multe tipuri de probleme cu care se confruntă aceste societăţi: l procedurile de privatizare sunt anevoioase, dar modificările care vor fi aduse de AVAS legilor privatizării vor rezolva această problemă; l unele societăţi şi-au diminuat capitalul social prin transferul unor active, care au fost revendicate de foştii proprietari, în baza Legii 10 / 2001; l toate societăţile au nevoie de avize de mediu pentru a fi privatizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite