21 de bănci cer garanţii de 1,3 mld. € la Prima casă 2 - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre garanţiile cerute de bănci pentru Prima casă 2, admiterea Gazprom pe piaţa OPCOM sau procesul dintre Apple şi HTC. Printre alte subiecte, Bursa este labilă psihic din cauza jocului cu pragul la SIF, iar Boromir Prod Buzău a făcut profit de 4,43 milioane de lei.

21 de bănci cer garanţii de 1,3 mld. € la Prima casă 2. Fondul de Garantare a primit scrisori de intenţie de la 21 de bănci care vor să acorde credite de 1,3 miliarde de euro anul acesta în cadrul programului "Prima casă", în condiţiile în care statul a alocat un plafon de garanţii de doar 700 de milioane de euro. "Cererile băncilor totalizează 1,3 miliarde de euro", a spus Aurel Saramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, instituţia care administrează garanţiile oferite de stat. Astfel, alocarea plafoanelor de garantare se va face proporţional după principiul pro-rată, fiecare bancă urmând să primească circa jumătate din suma cerută, potrivit Ziarul Financiar.

Gazprom a fost admis pe piaţa OPCOM. Subsidiara Gazprom Marke­ting&Trading Ltd. din Marea Britanie, deţinută în totalitate de gigantul energetic rus Gazprom, a primit dreptul să tranzacţioneze energie electri­că pe Piaţa Contractelor Bilaterale de pe bursa de energie OPCOM. Mişcarea vine la scurt timp după ce al doilea om din Gazprom, Aleksandr Medve­dev, a fost la Bucureşti pentru a negocia lărgirea afa­cerilor companiei ruse în ţara noas­tră. Una dintre ţintele vizate este construcţia unor centra­le electrice pe gaz, scrie Financiarul.

Apple dă în judecată HTC pentru încalcarea a 20 de patente. Compania americană Apple i-a acuzat în instanţă pe taivanezii de la HTC, care produc smartphone-uri cu ecran tactil folosind software-ul Android dezvoltat Google, de încălcarea a 20 de patente aferente terminalelor iPhone, potrivit Money. În acelaşi timp, Apple a depus plângeri la Comisia americana de Comert Internaţional şi la o instanţă din Dealaware, fapt ce-i determină pe unii analişti să prevadă, în curând, un atac şi la adresa Google.

Bursa, labilă psihic din cauza jocului cu pragul la SIF. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti a doua şedinţă consecutivă în care indicele BET-FI a scăzut, în contrast cu indicii BET şi BET-C, care au închis "pe verde". Tranzacţiile pe segmentul SIF au reprezentat însă 58% din rulajul de 25,27 milioane lei al pieţei regular. Evoluţia intraday a fost, de asemenea, divergentă. Astfel, în timp ce indicele financiar a oscilat la valori cu aproximativ un procent sub nivelul şedinţei precedente, ceilalţi doi indici principali au urcat pe parcursul întregii zile, închizând în zona maximelor, după un debut neconcludent în zona valorilor de referinţe. Indicele BET a câştigat 1,80%, până la nivelul 5.455,64 puncte, iar indicele BET-C a avansat cu 1,51%, potrivit Curierul Naţional.

Profit de 4,43 milioane lei la Boromir Prod Buzău. Compania de panificaţie "Boromir Prod" Buzău (simbol bursier SPCU) a înregistrat un profit net de 4,43 milioane lei, în 2009, mai mic cu 33,8% faţă de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare trans­mise Bursei de Valori Bucureşti. Afacerile companiei au coborât cu 17,7%, la 133,65 milioane lei, la 31 decembrie 2009, scrie Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite