Se pregăteşte o altă scumpire a gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că a comunicat public că în acest an nu se va mai produce o altă scumpire a preţului gazelor naturale, Autoritatea de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va lua o decizie

Cu toate că a comunicat public că în acest an nu se va mai produce o altă scumpire a preţului gazelor naturale, Autoritatea de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va lua o decizie referitoare la o eventuală majorare în jurul datei de 15 septembrie, în funcţie de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele ANRGN, ştefan Cosmeanu (foto).
"Este posibil să majorăm preţul gazelor în ultimul trimestru, dar deocamdată nu se pune problema. Data finală la care se va lua o decizie în acest sens este 15 septembrie şi vom majora numai în funcţie de evoluţiile preţului internaţional al petrolului", a spus Cosmeanu. Ultima majorare a preţurilor gazelor naturale a avut loc la 1 iulie, când creşterea a fost de 1,54% pentru populaţie. Scumpirea de la 1 iulie este a treia operată de la începutul acestui an. La 1 ianuarie, din cauza importurilor, tarifele gazelor naturale au fost majorate cu 17%. Modificarea tarifelor operată la 1 aprilie a adus o creştere în medie cu 3,6% pentru consumatorii casnici. Scumpirea preţurilor finale la consumatori a fost determinată de creşterea uşoară a preţului la import, de recalcularea anuală a tarifelor de transport, dar şi de evoluţia favorabilă a cursului de schimb valutar, care a temperat majorarea semnificativă a tarifelor, explică Autoritatea de Reglementare. Preţul pentru gazul din producţia internă pentru al treilea trimestru al acestui an rămâne la acelaşi nivel ca în trimestrul al doilea, respectiv 330 lei/1.000 mc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite