Pentru cine se pregatesc profiturile Romgaz?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

6.000 miliarde lei, profitul Romgaz pe 10 luni, a fost deconspirat de Adrian Nastase. Daca anul viitor gazele se vor scumpi cu 40 USD/1.000 mc, asa cum afirma ministrul Codrut Seres, atunci Romgaz va

6.000 miliarde lei, profitul Romgaz pe 10 luni, a fost deconspirat de Adrian Nastase. Daca anul viitor gazele se vor scumpi cu 40 USD/1.000 mc, asa cum afirma ministrul Codrut Seres, atunci Romgaz va avea un profit de 8.200 miliarde lei. Iar daca gazele vor costa 300 USD/1.000 mc in decembrie 2006, atunci Romgaz va avea un profit de 18.000 de miliarde lei in 2007. Vor intelege consumatorii casnici de ce trebuie sa aiba Romgaz asemenea profituri, impingand la extremele saraciei populatia din Romania?
Gazele, o marfa cu pret de cotatie internationala
Argumentul majorarii fara precedent a pretului gazelor il cunoastem: "Asa cere UE pentru o concurenta corecta pentru toti operatorii economici din Europa largita. Costurile trebuie sa fie egale pentru toti". Acest argument nu poate fi valabil pentru poporul roman, care trebuie sa suporte un pret peste puterile lui de suportabilitate. Nici chiar unele industrii nu mai pot fi competitive la asemenea pret. "Industria romaneasca se afla la granita cu UE si intra mai mult in concurenta cu industria Ucrainei decat cu cea din UE. Daca la industrie argumentele legate de concurenta ar avea intelegere, la populatie acestea nu mai sunt valabile. Despre ce concurenta poate fi vorba, cand majoritatea consumatorilor romani au salarii si pensii de 100 euro pe luna? Autoritatile au si aici argumente: "Gazul este o marfa si trebuie sa urmeze pretul de cotatie internationala, nu un pret romanesc. Altfel, s-ar vinde foarte ieftin o energie care nu se mai regenereaza. Daca am pastra preturile mici, gazele s-ar epuiza in 15-20 de ani", declara Corneliu Condrea, directorul general al Directiei Gaze din Ministerul Economiei si Comertului.
E nevoie de subventii si pentru gaze
Rusia este una dintre rezervele lumii de gaze, dar rusii nu le platesc la pretul de cotatie. Romania, care are si ea propria rezerva, 70% din consumuri, de ce trebuie sa plateasca suta la suta pret international? Se ridica intrebarea: romanii pot avea acces la propria resursa la un pret realist? "Nu putem face protectie sociala. Populatia trebuie sa plateasca costurile de productie, iar daca profitul Romgaz este prea mare, guvernul poate adopta masuri de protectie a populatiei sarace cu subventii, dar nu incrucisate", declara Corneliu Condrea. In schimb, analistul Ilie Serbanescu este mult mai transant: "Actualul profit al Romgaz face compania tocmai buna de privatizat". Deci, intreb: "pentru cine se pregatesc aceste profituri uriase? Vom vedea". Cum 15 milioane de romani traiesc la limita saraciei, autoritatile ar putea sa renegocieze termenul de aducere a gazelor romanesti la nivelul celui european. "Termenul de 1 ianuarie 2007 nu este batut in cuie. Asa cum UE a asteptat o derogare la investitiile in mediu sau la stocurile energetice, tot asa ar putea sa aiba intelegere si fata de politica de preturi a gazelor pana in 2012", opineaza in final Corneliu Condrea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite