Tot mai multe posturi de ingineri rămân neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata locurilor de muncă pentru tehnicieni rămase vacante creşte accelerat Companiile româneşti au mare nevoie de personal cu calificări tehnice medii şi înalte, dar specialiştii sunt

Rata locurilor de muncă pentru tehnicieni rămase vacante creşte accelerat

Companiile româneşti au mare nevoie de personal cu calificări tehnice medii şi înalte, dar specialiştii sunt din ce în ce mai greu de găsit, mulţi dintre ei fiind plecaţi în străinătate.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, pe piaţa românească a forţei de muncă, printre cele mai greu de ocupat sunt posturile de ingineri, maiştri şi personal tehnic cu calificare medie.

Pentru profesiile cu înaltă calificare, rata de neocupare a locurilor de muncă s-a ridicat la 3,18% în trimestrul al doilea din acest an, în uşoară scădere faţă de primul trimestru, dar în creştere faţă de perioadele anterioare.

Maiştrii şi tehnicienii, la mare căutare

În schimb, în cazul tehnicienilor şi maiştrilor, această rată a crescut continuu, ajungând de la 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut la 2,2% în primăvara acestui an.

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit, potrivit INS, în rândul ocupaţiilor de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători (1,19%) şi de agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,46%).

În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov (2,64%), urmată de Moldova (2,4%). În Oltenia şi în sud-estul ţării s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator, oscilând între 1,4% şi 1,6%.

Locurile de muncă vacante la sfârşitul lunii reprezintă numărul posturilor neocupate pentru care angajatorii întreprind acţiuni concrete spre a găsi un candidat potrivit pentru ocupare.

Pentru bugetari ofertă mare, ocupare mică

Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în administraţia publică (6,13%) şi în sănătate şi asistenţă socială (5,97%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante au fost consemnate în sectoarele energie electrică, termică, gaze şi apă (0,40%), ca şi în industria extractivă (0,26%).

Per ansamblu, rata locurilor de muncă vacante în trimestrul doi din 2008 a fost de 2,02%, în scădere cu 0,12 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,09 puncte procentuale faţă de al doilea trimestru din 2007.

Salariul, printre cele mai mici din UE

Angajaţii care lucrează în companiile private din România câştigă, în medie, 89 de euro brut pe săptămână, arată o analiză a remuneraţiilor din mediul privat din 11 ţări din Europa de Est, realizată de Federaţia Angajatorilor Europeni (FedEE), citată de EurActiv. Câştigul orar al unui angajat român este de 17,8 euro pe zi şi de 2,2 euro pe oră.

Deşi costurile cu forţa de muncă au crescut semnificativ în ultima perioadă, România rămâne una dintre cele mai ieftine destinaţii investiţionale din perspectiva costurilor salariale. Ţara noastră este surclasată din acest punct de vedere doar de Bulgaria, unde plata săptămânală brută este de 48 de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite