VIDEO Cum va ajunge porcul românesc din "ciuma Europei" în farfuria comunitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va reîncepe să exporte carne de porc către ţările Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2012. Ţara noastră exportă şi în prezent în jur de 100.000 de tone de astfel de carne, însă către ţări ce nu fac parte din comunitatea europeană, potrivit cifrelor avansate de oficialii Ministerului Agriculturii.

Oficialii Comisiei Europene au decis să nu mai primească pe piaţa unică produsele româneşti în 2003.

2003 Marea ciumă a porcilor

Oficialii Uniunii Europene au decis în 2003 să interzică importul de carne şi produse procesate din carne de porc provenite din România. Motivul invocat la momentul respectiv nu a fost însă pesta porcină în sine, ci vaccinurile pe care ţara noastră le folosea pentru eradicarea acestei boli şi care aveau efecte adverse mai ales asupra copiiilor şi tinerilor.

Totuşi, veterinarii români erau obligaţi de o situaţie oarecum conjuncturală să continue vaccinarea porcinelor. Boala se răspândea pentru că România avea la acel moment cea mai mare de populaţie de porci mistreţi în libertate, acesta fiind considerat principalul factor ce contribuie la răspândirea flagelului.

În 2006, autorităţile române s-au confruntat cu nu mai puţin de 716 focare de pestă porcină clasică, iar în iunie 2007 anunţaseră că virusul a fost eradicat.

Ferma de porci

Eradicarea pestei

Problema eradicării peste este una destul de complexă. În afara vaccinării şi a controlului, monitorizării şi imunizării populaţiei de porci mistreţi, autorităţile sanitar-veterinare au luat măsuri şi trebuie să urmărească aplicarea unor reguli stricte cu privire la porcii destinaţi consumului. Printre acestea interzicerea vânzării în târguri a porcilor vii, interzicerea creşterii animalelor în libertate (adică în ocoale silvice, la marginea oraşelor), înregistrarea tuturor exploataţiilor de porcine, măsuri stricte de securitate în spaţiile comerciale. Una dintre cele mai importante decizii este asigurarea de despăgubiri pentru crescători atunci când se constată apariţia bolii, iar animalele trebuie sacrificate.

August 2007: Un scandal uriaş

Decizia europenilor avea un motiv cât se poate de serios. În august 2007, două focare de infestare cu pestă porcină au apărut la două ferme deţinute de Smithfield Foods la Cenei şi Igriş, în judeţul Timiş. Crescătoriile au intrat în carantină. În total, Smithfield a fost nevoită să sacrifice în acel an 53.000 de porci.

Presa românească şi cea internaţională au vuit de neregulile de la Smithfield. Jurnaliştii au arătat că americanii nu respectau normele elementare ce ar fi trebuit să protejeze animalele de îmbolnăviri, precum filtrele sanitare la intrare sau filtrele pentru angajaţi şi nici nu permiteau accesul în fermă celor de la Direcţiile Sanitar Veterinare. Autorităţile au ridicat şi ele din umeri.

Pentru ca scandalul să continue, tot în acel an, România a "beneficiat" de reclama pe care publicaţia americană New York Times a făcut-o porcilor din România. Ei au acuzat atunci că virusul gripei porcine provine din România, fiind vorba despre o mutaţie a virusului pestei porcine. Acuzaţiile nu au putut fi dovedite, dar orice lovitură lasă şi urme.

PUTEŢI URMĂRI MAI JOS MATERIALUL PE CARE JURNALIŞTII DE LA FRANCE24 L-AU REALIZAT LA ACEL MOMENT!

Sfârşitul lui 2007: Interdicţia continuă

După patru ani de interdicţie, în 2007, Comisia Europeană a decis că piaţa românească nu este încă pregătită pentru a exporta carne de porc în UE, considerând că pesta nu este ţinută sub control.

Nici în decembrie 2009, nu s-a dat liber la carne de porc, însă decizia oficialilor europeni a fost că produsele din carne de porc provenite din regiuni ce prezintă siguranţă să poată ieşi pe piaţa comunitară. Practic, era vorba de produse procesate la noi, dar cu carne din alte state. De multe ori, marfa venea tot din state UE. Deci acestea aveau în România o piaţă sigură de desfacere.

Campania de vaccinare împotriva pestei porcine s-a desfăşurat în România între 2006 şi 2009, fiind finalizată la sfârşitul anului. Regulile europene impuneau ca exporturile să fie reluate în condiţiile în care la şase luni după vaccinare nu mai apare niciun caz de pestă.

2010: Suspiciuni recente

Chiar dacă vaccinarea a încetat la sfârşitul lui 2009, suspiciuni de pestă porcină au apărut şi după această dată.
În iunie 2010, tot compania Smithfield a avut probleme la o fermă din Gătaia, Timiş. Prefectul judeţului, Mircea Băcală, a convocat atunci Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, după ce 52 de scroafe au murit, numărul fiind mai mare decât media mortalităţii. Ulterior, suspiciunile au fost însă infirmate de teste.

2012: "Zeci de mii de tone de carne exportate"

Cel puţin acesta este planul ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. El a şi-a manifestat recent optimismul, spunând că "astfel se vor rezolva problemele acestui sector". Mai mult decât atât, va duce şi la creşterea consumului de cereale din România . "Cred că vom ajunge la zeci de mii de tone de carne de porc pe care le putem exporta anual", a afirmat ministrul. Momentan, România nu exportă nimic în UE. În schimb, importă aproximativ 50% din cantitatea necesară de carne de pe piaţa europeană. De pe o piaţă despre care analiştii susţin că este deja suprasaturată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite