Unii poluatori isi ascund profitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Prin complicitatea autoritatilor, multe din firmele care trebuiau sa faca investitiile de mediu au reusit sa fenteze termenele stabilite prin lege. La Galati, cel care oferea decalarile de termene

"Prin complicitatea autoritatilor, multe din firmele care trebuiau sa faca investitiile de mediu au reusit sa fenteze termenele stabilite prin lege. La Galati, cel care oferea decalarile de termene era directorul Agentiei Regionale de Protectie a Mediului, Ciprian Dediu, furnizor mascat de ferosiliciu pentru Combinatul Siderurgic. Sotia sa era director de resurse umane in combinat. Asa se dadeau, pana in 2004, decalarile de termene,, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, la dezbaterea ,Adevarul despre investitiile pentru protectia mediului". Ionescu mai spune ca situatia nu este singulara. "Investitori rapace produc la costuri extrem de scazute, nu fac investitiile de mediu si realizeaza profituri uriase, pe care, prin inginerii financiare, le transfera de la o societate la alta, iar producatorul industrial de baza nu mai are cu ce sa-si faca investitiile de mediu", mai spune Silvian Ionescu. ,Turnu Magurele sta pe un profit de un euro pe an, iar la poarta fabricii grupul InterAgro cumpara toata productia si o revinde la un pret mult mai mare, cu profit. Mai mult, consiliul local e fortat sa preia raspunderea pentru o halda de cenusa de 14 hectare, pe o subventie venita de la Ministerul Administratiei si Internelor, deci nu mai respectam principiul "poluatorul plateste". Am reusit sa oprim o asemenea initiativa", a mai declarat Silvian Ionescu.

InterAgro sustine ca Silvian Ionescu e departe de adevar
Biroul de Presa al Grupului InterAgro ne-a comunicat ca din obligatiile de mediu s-au realizat deja o serie de lucrari. Prin urmare, analiza prezentata de comisarul-sef al Garzii "nu se bazeaza pe date ce puteau fi obtinute direct de la societatea Donau Chem SRL (n.r. - actualul proprietar al SC Turnu SA) sau de la Administratia Financiara si, ca atare, concluziile astfel prezentate sunt departe de adevar".

"Mittal" neaga afacerile cu Dediu
Reprezentanti ai Mittal Steel Sidex ne-au declarat: "Nu cunoastem sa fi facut Sidex afaceri cu Dediu si nici nevasta lui nu-i aici. In plus, Mittal Steel nu a intarziat investitiile de mediu. Unii ne obliga sa facem investitiile indiferent de costuri; altii sa le facem la anumite niveluri financiare. Poate ca intentionam sa investim in protectia mediului mai multi bani decat se vehiculeaza", declara acestia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite