Cum se poate reduce factura la curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Decat sa repari un televizor sau frigider vechi, mai bine cumperi unul nou, care consuma mai putina energie * Veiozele, aplicele - surse de lumina eficiente

Cati dintre noi nu si-au pus problema, loviti de cresterile succesive de preturi la energia electrica, sa gaseasca o modalitate sa reduca consumul de curent si astfel sa plateasca mai putin? Solutia avansata de reprezentantii societatii Electrica Muntenia Sud este "consumul rational care nu limiteaza utilizarea energiei electrice". La solicitarea cititorilor ziarului Adevarul, Cornelia Ion, purtatorul de cuvant al societatii, ne-a prezentat cateva modalitati de a consuma eficient energia electrica. In primul rand, se vor utiliza instalatiile electrice si aparatele omologate, fabricate de firme specializate. Inainte de achizitionarea unui aparat, se vor consulta caracteristicile tehnice pentru a fi ales cel ce are consumul de energie cel mai scazut si performante ridicate. Instructiunile de utilizare a aparatelor contin si sfaturi pentru reducerea consumului de curent. "In ultimii ani, s-au construit aparate electrice cu consumuri de energie electrica mult mai mici, iar uneori este mai rentabil sa se achizitioneze un aparat nou (televizor, frigider etc.) decat sa se repare unul vechi", afirma Cornelia Ion. Veiozele, in special cele aplicate pe peretele camerei, lustrele, aplicele, lampadarele sunt sursele luminoase de putere redusa ce se recomanda a se amplasa in locuinte. "Aceste corpuri de iluminat au abajururi care reduc intensitatea luminoasa a sursei si nu dau o lumina directa, care poate afecta vederea", spune Cornelia Ion. Desi au un consum de energie electrica redus, utilizarea lampilor fluorescente de culoare alba este recomandata numai pentru dependintele locuintei (bucatarie, baie, holuri etc.) deoarece produc disconfort la vedere si obosesc ochii.
Cuptorul cu microunde si masinile de spalat rufe cu bule de aer - solutii economice
Aparatele electrocasnice, daca sunt alese si utilizate corect, vor usura munca in gospodarie si vor realiza, pe langa economia de timp, si o importanta economie de energie electrica si, respectiv, de bani, mai spune reprezentantul Electrica Muntenia Sud. Astfel, masinile de gatit electrice (cu rezistente) sunt foarte costisitoare prin consumul lor si se recomanda inlocuirea lor cu orice tip de aragaz. Daca totusi tineti sa cumparati masini de gatit electrice, acestea ar trebui sa aiba parametrii corelati perfect cu necesitatile familiei, fiind prevazute cu posibilitati de reglaj si dozare a cantitatii de energie electrica, spune Cornelia Ion. Cuptorul cu microunde este insa o solutie economica. Utilizarea acestuia necesita un timp foarte scurt de pregatire a hranei, realizandu-se economii apreciabile de curent fata de masina de gatit electrica. Frigiderul trebuie sa fie amplasat cat mai departe de sursele de caldura (calorifer, locuri insorite etc.). De asemenea, frigiderul nu va fi amplasat in spatii lipsite de ventilatie naturala deoarece consumul de energie va creste semnificativ. Din marea varietate de masini de spalat rufe care exista pe piata, reprezentantii Electrica Muntenia Sud recomanda masinile cu bule de aer, care pot functiona si cu apa rece, consumul de curent fiind redus.
Radiatoarele, aerotermele si caloriferele electrice - mari consumatoare
Utilizarea energiei electrice pentru incalzirea locuintei constituie una din cele mai scumpe solutii energetice, spune Cornelia Ion, nerecomandand folosirea radiatoarelor, aerotermelor, caloriferelor electrice. Indiferent de sistemul de incalzire folosit (electric sau neelectric), se impun izolarea termica a peretilor si etansarea ferestrelor si usilor, pentru a impiedica patrunderea in incaperi a aerului rece. In cazul in care se utilizeaza zilnic aparatul de climatizare a aerului pe perioada verii, factura de energie electrica va fi comparabila cu cea care vine in perioada de iarna. Reprezentantii Electrica recomanda alegerea aparatului ale carui performante tehnice se potrivesc cel mai bine cu caracteristicile incaperii (putere termica, volum, viteza de refulare a jetului de aer etc.).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite