Cel mai bine plătit CEO din SUA: Barry Diller

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare primăvară, publicaţiile de afaceri din SUA anunţă câştigătorul acestui titlu pe anul trecut. şi în acest an, presa a crezut că ştie răspunsul. Dar Barry Diller nu a fost luat

În fiecare primăvară, publicaţiile de afaceri din SUA anunţă câştigătorul acestui titlu pe anul trecut. şi în acest an, presa a crezut că ştie răspunsul. Dar Barry Diller nu a fost luat în calcul. Un studiu recent demonstrează că titlul pe 2005 îi aparţine, de fapt.
Barry Diller este preşedinte şi CEO la IAC/Interactive, o companie profilată în special pe vânzările prin internet şi shopping channel. Numele său nu apărea pe listele celor mai bine plătiţi directori din America, pentru că firma sa a raportat prea târziu datele. Un studiu recent a estimat remuneraţia salarială a lui Diller pe 2005 la suma de 295 milioane de dolari. Asta în timp ce altă cercetare, bazată pe o metodă diferită de calcul, a estimat că Diller ar fi câştigat 85 milioane de dolari. Concluziile ambelor studii au fost însă aceleaşi: Diller a luat prea mulţi bani în comparaţie cu performanţele companiei pe care o conduce.
Diller a spus însă că suma i se cuvine, dacă se ia în considerare "averea pe care a făcut-o pentru acţionarii săi în ultimii 11 ani, acţionari printre care se numără şi el însuşi." Salariul de anul trecut al lui Diller este relativ modest, 726.115 dolari, arată "New York Times". Dar pachetul său salarial a totalizat 295 milioane de dolari, marea majoritate a banilor provenind din opţiuni la bursă. În topul efectuat de Corporate Library, la nivelul a 1.400 de companii, această sumă îl plasează pe Diller pe locul I. Pe locul al doilea este Richard Fairbank, de la compania de cărţi de credit Capital One Financial, care a primit anul trecut 249 milioane de dolari.
Celălalt studiu, efectuat de Glass Lewis & Company, în rândul a 2.400 de companii, a luat în calcul un grant de 3,8 milioane de opţiuni pe care Diller le-a primit în 2005, şi nu pe cele mai vechi pe care acesta le-a valorificat. Calculând valoarea noilor opţiuni, suma câştigată în 2005 de Diller ar fi de 80 milioane de dolari, la care se adaugă salariul, bonusurile şi alte plăţi compensatorii care totalizează 5 milioane de dolari.
şi totuşi, specialiştii spun că Diller nu-şi merită banii. Acţiunile conglomeratului IAC/Interactive au scăzut în 2005 cu 7,7 procente, în timp ce,fost de 11%. Tot anul trecut, Expedia, o companie de turism online, a fost desprinsă din corporaţie, devenind o firmă publică separată. "Oricum ai privi lucrurile, Barry Diller este prea bine recompensat", spune Jonathan Weil, managing director la Glass Lewis.
Glass Lewis a mai măsurat plăţile compensatorii primite de Diller şi după profitul total al companiei. Cum IAC/Interactive a înregistrat, în 2005, un profit de 868,2 milioane de dolari, plăţile compensatorii de 85 milioane de dolari reprezintă 9,8% din profit. Asta în condiţiile în care primii 25 dintre cei mai bine plătiţi directori din SUA primesc în medie 6.4% din profiturile companiei.
Corporate Library Report arată însă că suma primită de Diller în 2005 este chiar mai mare, dacă se iau în calcul şi plăţile compensatorii primite de acesta de la Expedia. În procesul de separare, o parte din opţiunile lui Diller la Interactive s-au transformat în opţiuni la Expedia, pe care acesta le-a exercitat câştigând anul trecut alte 173 milioane de dolari. Astfel, pachetul său salarial s-a situat undeva în jurul valorii de 469,7 milioane de dolari. IAC/Interactive i-a mai dat însă acestuia 3,8 milioane de noi opţiuni la Expedia, aşa că totalul opţiunilor primite se ridică la 7,6 milioane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite