Cum poţi plăti o taxă de poluare auto mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a publicat normele de calcul şi de restituire a taxei auto Taxa de poluare auto poate scădea, dacă proprietarul oferă autorităţilor, pe proprie răspundere,

Ministerul Finanţelor a publicat normele de calcul şi de restituire a taxei auto

Taxa de poluare auto poate scădea, dacă proprietarul oferă autorităţilor, pe proprie răspundere, amănunte concludente referitoare la starea tehnică şi dotarea maşinii.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a publicat, ieri, pe site-ul instituţiei, normele de aplicare a ordonanţei privind introducerea taxei de poluare auto.

În acestea sunt prezentate procedurile de calcul pentru noua taxă şi de restituire a diferenţei faţă de suma plătită conform Codului Fiscal.

Taxa de poluare va fi calculată de astăzi printr-o formulă care include coeficienţi stabiliţi în funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) şi emisia de dioxid de carbon.

Cei care vor înmatricula, de astăzi, autovehicule second-hand vor beneficia însă de o reducere suplimentară a taxei de poluare auto dacă declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real al maşinii este mai mare decât cel considerat standard pentru categoria respectivă a vehiculului.

Situaţii în care se acordă reduceri

Suma va putea fi redusă şi atunci când persoana care solicită înmatricularea unui autovehicul face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Român, că deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decât cea indicată de grila fixă prevăzută în ordonanţă.

Pentru fiecare tip de autovehicul va fi aplicat un nivel standard privind rulajul mediu anual. La calculul taxei de poluare se va mai lua în considerare atât situaţia tehnică generală, cât şi nivelul de dotare al maşinii. Pentru stabilirea acestuia din urmă se va verifica dacă maşina beneficiază de aer condiţionat, ABS şi airbag.

Taxa înapoi, pentru maşinile "moarte"

În cazul autovehiculelor înmatriculate în România începând cu 1 iulie 2008 şi scoase ulterior din parcul auto naţional, statul va restitui, la cerere, valoarea reziduală a taxei. Aceasta reprezintă suma care ar fi plătită pentru maşină dacă aceasta ar fi înmatriculată la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

Solicitantul va trebui să ateste însă, prin copia legalizată a cărţii de identitate a maşinii scoase din parcul auto, că a fost ultimul proprietar al autovehiculului. Trebuie să se prezinte totodată şi dovada radierii din circulaţie a maşinii, factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export ori certificatul de distrugere a vehiculului.

Nivelul taxei poate fi contestat

Normele prevăd şi faptul că persoanele nemulţumite de acordarea reducerii pot contesta suma pe care au plătit-o sau pe care o au de plătit. În baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Experţilor Tehnici, contestatarii pot astfel beneficia de o reducere şi mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite