Cât plătesc românii pentru ambasadele din afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul plăteşte anual 8,5 milioane de euro pentru funcţionarea a circa 100 de misiuni ale României, însă printre instrumentele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care funcţionează gratuit, se mai numără şi zeci de consulate onorifice, unele funcţionând în locuri inedite, cum ar fi un spital veterinar din Recife.

Statul plăteşte 8,5 milioane de euro anual pentru 100 de misiuni diplomatice.

România îşi desfăşoară activitatea în 163 de misiuni diplomatice şi consulate.

În proprietatea statului se află 61 dintre sediile acestora. Pentru restul, statul român plăteşte anual costuri totalizând aproximativ 8,5 milioane de euro, respectiv 701.255 de euro pe lună.

Datele au fost comunicate de MAE, la solicitarea Mediafax. Ministerul a transmis o listă a misiunilor diplomatice pentru care statul român plăteşte chirie.

Printre acestea se numără ambasadele României din Colombo (Sri Lanka), Luanda (Angola), Abuja (Nigeria), Hanoi (Vietnam), Manila (Filipine), Minsk (Belarus), Nairobi (Kenya) sau Jakarta (Indonezia).

Statul român plăteşte, printre altele, şi pentru sediul misiunii permanente a României la UNESCO, care, deşi este situat în Paris, nu funcţionează în somptuosul Palat Behague, imobil de patrimoniu şi proprietate a statului român care adăposteşte ambasada României.

MAE a evitat să comunice informaţii amănunţite despre diferite ambasade din Asia, Africa sau America Latină.

Astfel, Ministerul s-a limitat la a comunica, în ceea ce priveşte Asia de Sud şi de Est, că România are ambasade la Kabul, Beijing, Phenian, Seoul, Manila, New Delhi, Jakarta, Tokyo, Kuala Lumpur, Islamabad, Singapore, Colombo, Hanoi şi Bangkok, unde lucrează, în total, 75 de angajaţi. Misiunile diplomatice ale României la Seul, Phenian şi Tokyo sunt, potrivit MAE, proprietate a statului român. Pentru restul, statul plăteşte chirie.

În ceea ce priveşte Africa, MAE a precizat că România are în prezent 13 ambasade pe continentul african, din care 8 în regiunea sub-sahariană. Între anii 1990-2000 au fost închise 15 oficii diplomatice.

Ambasada României în Senegal, care acoperă şi relaţia cu Republica Mali, Republica Guineea, Statul Burkina Faso, Republica Gambia, Republica Guinnea-Bissau, Republica Coasta de Fildeş şi Republica Capului Verde, va fi în curând preluată de Ciprian Mihali, care a primit deja aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă ale Parlamentului pentru funcţia de ambasador, în pofida lipsei de experienţă diplomatică - el este titular al cursurilor de filosofia secolului XX, Postmodernism la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj.

Dincolo de consulate sau consulate generale - de a căror activitate deficitară românii din străinătate s-au plâns în numeroase rânduri - Ministerul de Externe mai dispune şi de instituţia consulatului onorific. Numărul consulatelor onorifice ale României a crescut simţitor după Revoluţie.


Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite