Pe piata RCA, si 50.000 de lei fac diferenta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piata asigurarilor RCA concurenta este acerba, iar companiile de asigurare se intrec in atragerea clientilor, dupa ce amenzile pentru lipsa asigurarii auto obligatorii au fost majorate la 30 - 50

Pe piata asigurarilor RCA concurenta este acerba, iar companiile de asigurare se intrec in atragerea clientilor, dupa ce amenzile pentru lipsa asigurarii auto obligatorii au fost majorate la 30 - 50 milioane de lei, de la 10 - 20 milioane de lei pana acum, iar lipsa RCA urmeaza sa atraga radierea autoturismului.
CSA a autorizat 18 companii sa incheie polite RCA valabile in 2006, si anume ABC Asigurari, Agras, Allianz-Tiriac Asigurari, Asiban, Ardaf, Omniasig-AGI, Asigurarea Ceccar-Romas, Asirom, Asitrans, BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Interamerican, Omniasig-Asirag, Omniasig, Astra, Unita si Generali Romania.
Masurile urmaresc "stimularea" soferilor pentru incheierea asigurarii, in conditiile in care se apreciaza ca in Romania numai 75 la suta din masinile inmatriculate au RCA, fata de peste 90 la suta din masinile din Uniunea Europeana. Mare parte din masinile neasigurate, nimeni nu poate spune exact cate, stau de luni sau ani buni, nefolosite, in parcari. Deocamdata, RCA-ul si Cartea Verde (asigurarea auto pentru strainatate) au ramas distincte, desi integrarea va trebui sa aduca unificarea acestora, odata cu o noua crestere a tarifelor.
Preturile au revenit la nivelul de anul trecut
Dupa ce intre 20 si 24 decembrie preturile RCA au crescut cu 10 - 15 la suta, ulterior acestea au scazut cu acelasi procent, cand companiile de asigurare au vazut ca nu prea au avut succes, apreciaza Iulian si Andrei, doi tineri agenti de asigurare Astra din Piata Domenii din Bucuresti. Stau vizavi de concurenta - Asirom -, ii supravegheaza toate miscarile si daca cineva reduce pretul suna la broker si obtin un nou discount. Astfel ca pana la urma platesti 1.300.000 lei pe o polita de asigurare pe care scrie 1.500.000 lei, pensionarii chiar 1.100.000 lei. "Au venit unii, au afisat 1.350.000 (1 an, pentru Dacia), in replica, noi am scazut de la 1,5 milioane la 1,3 milioane. Batalia se da la 50.000 de lei, pe om nu-l intereseaza la ce companie de asigurari face RCA-ul, numai sa fie cat mai ieftin", ne explica Andrei. Comisionul brokerului este de 45 la suta, al agentilor este de 20 la suta din cel al brokerului. La masina, pretul se negociaza mult mai lesne, cei cu sediu sunt dezavantajati, nu pot scadea pretul sub cel scris pe hartie, dar dau si ei tot felul de cadouri. Conteaza si zona unde esti plasat. "Piata Domenii e o zona buna, unde chiar se fac asigurari, concurenta e in fata. Aglomeratia maxima a fost pe 29 - 31 decembrie, am incheiat asigurari de 15 milioane lei pe zi", explica Iulian. Cei mai multi agenti de vanzari RCA sunt concentrati la Bucur Obor, unde sunt si sapte masini una langa alta. Intr-o intersectie in apropiere de Banu Manta, Daniel si Ana ingheata intr-o Dacie pentru 100.000-200.000 de lei pe zi. Incheie una-doua asigurari zilnic, fac un ban in plus in concediu. Inainte de Revelion a mers mai bine, incheiau 4 - 5 polite RCA pe zi, ba acum doi - trei ani era mult mai bine, pentru ca nu erau atat de multi agenti. Acum se incheie asigurari peste tot, chiar si la benzinarii. A fost amendat de politie, cu 350.000 lei pentru parcare in loc nepermis - chiar in intersectie, ca sa fie vizibil, si 250.000 lei pentru ca nu are autorizatie de la primarie. Amenzile insa le deconteaza brokerii, altfel nu ar mai fi rentabil. E nemultumit ca preturile se modifica de la zi la zi, ultima modificare fusese facuta pe 2 ianuarie, dimineata, o crestere de 140.000 de lei la polita RCA Asirom pentru Dacie. In Romania, numarul autovehiculelor depaseste 4,3 milioane, comparativ cu aproximativ 2,2 milioane in 1990, iar numarul posesorilor de carnet de conducere a crescut de la 3,07 milioane in 1990, la 5,51 milioane in prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite