"Daca as avea o suma mare de bani, as pastra-o in depozite in lei, dar nu as exclude nici o investitie in terenuri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Va fi aprilie 2005 data exacta de liberalizare a ultimelor instrumente din contul de capital? - Aprilie reprezinta doar o data angajata prin regulamentul valutar publicat la inceputul acestui an si

- Va fi aprilie 2005 data exacta de liberalizare a ultimelor instrumente din contul de capital?
- Aprilie reprezinta doar o data angajata prin regulamentul valutar publicat la inceputul acestui an si un termen negociat cu reprezentantii Comisiei Europene numai pentru liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei. Dar nu suntem legati de termene rigide. BNR va face toate eforturile pentru a se incadra in calendarul de liberalizare a costurilor inca controlate din contul de capital si, daca va fi posibil iar masurile actuale vor avea efectul dorit, am putea chiar sa asistam la devansarea unor termene.
Fara a lasa loc de speculatii, vreau sa precizez ca, oricum, pentru a intra in Uniunea Europeana in 2007 trebuie sa respectam regulile jocului si sa liberalizam total si contul de capital. O economie de piata este functionala si concurentiala inclusiv daca poate face fata miscarii libere a capitalului.
- Ce masuri are in vedere banca centrala pentru a limita intrarile de capital speculativ?
- Exista mai multe modalitati de descurajare a fondurilor speculative. Desigur, cea mai importanta este diminuarea ecartului dintre ratele de dobanzi de pe piata interna si cea internationala, fiind insa dependenta de starea macroeconomica. Alta metoda este cea care fundamenteaza decizia ce a fost adoptata si anuntata la inceputul saptamanii trecute, cand BNR a hotarat sa schimbe frecventa interventiei pe piata valutara si sa ofere posibilitatea unei flexibilitati mai mari a cursului de schimb.
E adevarat ca exista si optiuni de utilizare a unor controale temporare, de genul rezervelor minime obligatorii sau al unor restrictii in politica de creditare. Cred ca jucatorii pietei le cunosc si constientizeaza ce masuri ar putea adopta banca centrala daca, in unele momente, lucrurile n-ar merge bine.
- De ce tocmai acum o mutare de la un curs de schimb cu un accent mai puternic pe componenta administrata la o piata in care flotarea libera va fi dominanta?
- O intrebare de acest gen poate aparea in orice moment. Dincolo de acest comentariu general, trebuie sa va spun ca au fost repetate discutii in Consiliul de Administratie al BNR pe aceasta tema si am ajuns la concluzia ca acum este momentul. Din mai multe motive.
Am avut in vedere ca nivelul rezervelor internationale se plaseaza la un plafon apropiat de maximul optim recomandat, respectiv 4-6 luni de importuri prospective. Pe de alta parte, investitiile straine directe acopera in acest moment peste doua treimi din deficitul de cont curent. Trebuie spus ca nu am luat in calcul si sumele mari care vor intra in curand din privatizarea unor utilitati.
In acelasi sens, a contat si faptul ca a actiona pentru temperarea presiunilor inflationiste prin parghiile de dobanda sau rezerve minime obligatorii presupune riscuri mai mari. De asemenea, teoria ne spune ca nu pot coexista un curs relativ fix, miscari libere ale capitalurilor si independenta politicilor monetare. La una din cele trei pozitii trebuie sa renunti, pentru a nu intra in bucluc. Noi am renuntat la cvasifixitatea cursului, cu atat mai mult cu cat leul nu mai este doar o moneda comerciala, ci si una financiara.
- Primele sedinte de tranzactionare care au urmat anuntului BNR au fost foarte agitate, iar bancile s-au dovedit nepregatite. O serie de analisti au sustinut ca piata nu s-a asteptat la aceasta decizie. Credeti ca bancile ar fi trebuit sa intuiasca noua orientare?
- Categoric ca masura trebuia sa fie anticipata de piata. Interventiile guvernatorului BNR, dar si alte materiale ale bancii centrale au aratat inca din primavara acestui an, cu suficienta claritate, ca ne indreptam spre un curs flotant mai putin controlat.
- De ce ati renuntat acum la anuntarea marjei de apreciere reala a monedei nationale? Nu va afecta aceasta decizie credibilitatea bancii centrale?
- Am renuntat, intrucat, in ciuda faptului ca, in mod repetat, s-a precizat ca acel interval de 2-4% reprezinta o marja orientativa, si nu o tinta, piata nu a receptat corect mesajul nostru. In consecinta, dupa o prima parte a anului cu o apreciere reala semnificativa a leului, s-a inteles ca, pana la sfarsitul lui 2004, va urma, in mod obligatoriu, o depreciere a monedei pentru a ne incadra in limitele anuntate. Cu riscul de a pierde din credibilitate, am facut acest anunt fara sa mai asteptam sfarsitul anului, pentru a risipi expectatiile inflationiste si pe cele privind deprecierea leului, care se formasera.
- BNR nu va mai anunta public marje, dar nu a spus nici un oficial al bancii centrale ca nu se va mai urmari o marja. Mai pastrati un interval de apreciere?
- Intrebarea are sens. Intr-adevar, cand bancile centrale renunta la marje sau tinte anuntate, nu inseamna neaparat ca renunta si la obiective interne.
- Sa intelegem ca, desi veti avea ca unic obiectiv tintirea inflatiei, BNR se va mai uita in subsidiar si la cursul de schimb?
- Spuneti-mi un bancher central care nu se uita deloc la cursul de schimb!...
- Avand in vedere evolutiile prezente si expectatiile de curs si dobanzi, daca ati avea o suma mare de bani, i-ati plasa in sistemul bancar sau ati face o investitie in "real estate"?
- Nu am acea suma mare si-mi pare rau. Am o proprietate in care am investit destul de mult si nu vreau sa mai investesc mult in "real estate". Desi cred ca astfel de investitii aduc venituri frumoase in Romania, acum si in perspectiva. Daca ne uitam insa la alte tari, vedem ca aceste investitii au si riscuri si doar cei cu experienta pot sa fie mai linistiti cu un asemenea plasament.
Ca sa va raspund direct, as fi categoric tentat sa pastrez in buna masura acea suma in depozite in lei, cel putin atata vreme cat dobanzile vor fi atractive, dar nu as da la o parte, dupa o analiza temeinica, nici investitia in terenuri (de exemplu vita-de-vie) sau alte categorii de "real estate". Depinde insa de ce tip de "real estate" vorbim...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite