Pentru a-şi păstra angajaţii firmele majorează salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme analiştii au remarcat că tot mai mulţi angajatori sunt dispuşi să-şi sacrifice profitul pentru a-şi păstra personalul calificat Cu toate că induce efecte negative

În ultima vreme analiştii au remarcat că tot mai mulţi angajatori sunt dispuşi să-şi sacrifice profitul pentru a-şi păstra personalul calificat

Cu toate că induce efecte negative asupra inflaţiei, creşterea salariilor este departe de a se tempera. În mai, salariul mediu net a ajuns la 1.248 lei.

Teama managerilor companiilor autohtone de a nu-şi pierde angajaţii constituie principalul factor de stimulare salarială. Ba mai mult, angajatorii sunt dispuşi să sacrifice profitul companiei pentru a-şi păstra personalul calificat.

"S-a discutat de creşterea salariilor din sectorul privat peste avansul mediu al productivităţii. Sunt manageri care au înţeles că-şi pot menţine personalul calificat prin scăderea profitului şi creşterea salariilor", a declarat pentru "Adevărul" Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

De aceeaşi părere este şi Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). "Lipsa locurilor de muncă reprezintă o presiune asupra creşterii salariilor în următoarea perioadă. Oamenii pleacă afară să muncească şi rămân foarte multe locuri vacante. Astfel, angajatorii sunt nevoiţi să majoreze salariile", a spus consilierul guvernatorului băncii centrale.

Cele mai mari salarii, în intermedierea financiară

Salariul mediu nominal net realizat în luna mai a crescut cu 23,3% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Astfel, nivelul acestuia a atins în a cincea lună a anului o valoare de 1.248 lei, potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare, valoarea câştigului salarial mediu nominal net fiind de 3.636 lei.

Salarii medii de peste 3.000 de lei, respectiv 3.395 lei, au mai fost înregistrate doar la activităţile de transporturi aeriene. Cele mai mici salarii au fost consemnate în mai în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, cu 697 lei.

Comparativ cu luna aprilie a acestui an, salariul net a scăzut cu 34 de lei, respectiv cu 2,7%. Acest lucru este pus pe seama acordării de prime ocazionale, de Paşti, în luna precedentă, şi a realizărilor de producţie mai mici în luna curentă. "În evoluţia salariilor de la o lună la alta intervin o serie de factori, cum ar fi primele de sărbători, oferite şi în luna aprilie, sau comenzile din producţie", a menţionat Pârvan.

Majorarea salariului minim, doar cu avizul BNR

În ceea ce priveşte majorarea salariului minim, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri că acest lucru nu se poate realiza fără un protocol între patronate şi sindicate şi fără ca Banca Naţională a României să valideze această măsură din punctul de vedere al inflaţiei.

În aceeaşi ordine de idei, Rădulescu a subliniat faptul că nu există o creştere a productivităţii care să susţină avansul salariilor.

În plus, consideră refuzul Guvernului de a majora salariul minim ca fiind o decizie absolut raţională. În caz contrar, această creştere s-ar fi repercutat asupra nivelului preţurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite