Părinţii americani din zilele noastre riscă să rămână pe drumuri mai mult decât cei din generaţiile trecute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele culturi, există un “contract familial” verbal: părinţii au grijă de copiii lor, iar în schimbul suportului emoţional, financiar şi de dezvoltare, ei sunt apoi responsabili de îngrijirea părinţilor la bătrâneţe.

De exemplu, în America, acest lucru nu este comun pentru clasa de mijloc. Dar în alte ţări nu este surprinzător să vezi trei, patru, chiar cinci generaţii ale unei familii trăind sub un singur acoperiş.

Acest tip de aranjament se face din cauza raţionamentelor financiare, pentru că puţine familii, de-a lungul timpului, s-au pus în situaţia de a economisi bani.

Deşi instituţii financiare există de secole, ideea de a contribui la bunăstarea viitoare a familiei nu exista până de curând în societatea americană.

Strategiile bancare ale clasei de mijloc, politicile guvernului, pensiile şi planurile de pensii au schimbat modul în care majoritatea oamenilor îşi gândesc viitorul, relatează Business Insider.

Cu posibilitatea de a economisi semnificativ pentru bunăstarea ulterioară şi cu încrederea în sistemul care oferă astfel de servicii, persoanele în vârstă trebuie să se bazeze pe descendenţii lor mult mai puţin decât în trecut sau în alte culturi, unde aceste facilităţi nu există.

Faptul de a economisi suficient în prezent, vă oferă posibilitatea de a nu mai lucra cu mulţi ani înainte de a muri şi de a petrece mai mult timp făcând ceea ce vă place, mai degrabă decât de a vă câştiga existenţa.

Cum îşi pierd părinţii casele

Şi totuşi, în anumite cazuri, aceste avantaje se pierd. Cei care au urmărit ce s-a întâmplat cu planurile de pensii pe burse în timpul recentei recesiuni pot înţelege situaţia.

Sectorul bancar a spus că aceste depozite au cele mai bune randamente pe termen lung, dar este prea puţin consolator pentru cineva care vrea să recurgă la un fond de pensii, după ce a pierdut 50% din ceea ce a economisit.

Într-o astfel de economie, părinţii care s-au retras din activitate s-ar putea să nu aibă de ales decât să apeleze la copiii lor. Acest lucru îi pune pe copiii adulţi în situaţii dificile: ei trebuie să contribuie la fondurile necesare pentru retragerea părinţilor şi, mai degrabă să aibă grijă de rudele în vârstă, decât să se concentreze pe propriul viitor financiar şi pe capacităţile urmaşilor lor.

Pentru mulţi, economia a frânat posibilitatea celor în vârstă de a plăti pentru propria casă. Fără ajutorul copiiilor lor, ei ar ajunge fără adăpost.

Cum să îi ajutăm pe părinţii care şi-au pierdut locuinţele

Eşti de acord să te ocupi de părinţii tăi, dacă aceştia au rămas fără adopost? Înainte să îţi spui că acest lucru este de modă veche, nu trebuie să uiţi că părinţii tăi te-au ajutat să devii ceea ce eşti acum. Succesul tău este atribuit, cel puţin parţial acestora. Într-un fel, le datorezi acest lucru.

Dacă într-o zi, ajungeţi să vă sprijiniţi şi părinţii, în plus, faţă de întreţinerea soţiei sau a copilului, care nu au fost în buget, s-ar putea să aveţi probleme. Soluţia este acceptarea unui compromis şi sacrificiul.

Luaţi în calcul două direcţii în ceea ce îi priveşte pe părinţi. Prima se ocupă cu cheltuielile. Care sunt opţiunile pentru îngrijirea persoanelor în vârstă? Dacă nu vă permiteţi să plătiţi cheltuielile pentru părinţi într-o casă separată, gândiţi-vă la posibilitatea ca ei să locuiască cu voi.

Dincolo de partea logistică şi de cea emoţională în a aduce persoane într-o casă care poate fi deja aglomerată, luaţi în considerare creşterea cheltuielilor pentru mâncare şi asistenţă medicală.

Având cheltuielile în minte, veţi fi pregătit pentru cel de-al doilea pas. Să cheltuiţi mai mulţi bani decât plănuiserăţi iniţial pentru a avea grijă de părinţi înseamnă că:

- Vă veţi permite mai puţine vacanţe;

- Va trebui să vă întârziaţi propria pensionare;

- Va trebui să vă abţineţi de la cumpărături cu cardul de credit şi să cumpăraţi doar ceea ce vă permiteţi;

- Veţi cere copiiilor să contribuie la cheltuielile casei;

- Un al doilea loc de muncă ar putea aduce mai multe venituri.


Îngrijirea celor bătrâni a fost, cel puţin pentru americani, o grijă pe care generaţii întregi nu au avut-o. Însă efectele recesiunii au schimbat dinamica financiară a familiilor. Mai degrabă decât să vă lăsaţi părinţii să îşi piardă locuinţele, depinde de voi să accelerţi să vă folosiţi succesul pentru a vă ajuta familia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite